Även här i Svea Rike vidgar sig näsborrarna hos de som strävar efter att fjättra kvinnor.

Med förskräckelse ser vi hur det stora landet i väst; ”Land of the free”, inskränker de mänskliga rättigheterna. I fredags upphävdes den nationella aborträtten av USAs starkt konservativa och manligt dominerade Högsta domstol. Något som nu riskerar att inskränka möjligheten att bestämma över sin egen kropp och sin reproduktiva hälsa för nära hälften av landets kvinnor. Abortmotståndare världen runt vädrar morgonluft.

Även här i Svea Rike vidgar sig näsborrarna hos de som strävar efter att fjättra kvinnor när stanken sprider sig från andra sidan Atlanten.

För oss som tycker det är en självklarhet att en person själv ska ha makten att bestämma om hen vill vara gravid och föda fram ett barn, så är det otroligt svårt att begripa hur de styrande tänker i bland annat Louisiana.  Där infördes omedelbart ett strängt abortförbud efter att det sk ”Roe vs Wade”-beslutet från 1973 slogs i spillror. I den djupaste södern riskerar den som utför en abort eller den som assisterar vid en abort upp till 10 års fängesle. Och i  Kentucky räknas nu en abort som ett grovt brott.

34 av USAs delstater beräknas nu förbjuda aborter. I en mer liberal delstat som angränsar så är verkligheten helt annorlunda för den som behöver genomgå en abort. Där ses det som en del av hälso-och sjukvården, även om det kanske inte är lika enkelt för alla i samhället att i praktiken faktiskt kunna genomgå aborten. Detta eftersom det kan medföra kostnader som landets fattigaste omöjligtvis kan betala för. Konsekvensen av det amerikanska sjukvårdssystemet…

Och det är just de mest utsatta som drabbas hårdast av den här inskränkningen av mänskliga rättigheter. Det är den unga tonåringen som inte kan berätta för sina föräldrar om sin graviditet. Det är den som inte har råd eller möjlighet att använda preventivmedel som drabbas. Det är den fattiga befolkningen och den utan ett arbete som medför en god sjukförsäkring som drabbas. För även om det komplicerar och begränsar för alla när aborter förbjuds, så kan den med en god ekonomi ha möjlighet att resa till en mer eller mindre närliggande delstat som tillåter aborter. Även om avståndet kan till närmaste klinik kan bli väldigt långt. För att inte tala om den utsatthet och stigmatisering som den abortsökande drabbas av.

Vad är det som pågår i huvudet hos de som banar väg mot ett verlighetens Gilead? Vill de att ofrivilligt gravida ska skadas eller dö när de i desperation försöker avsluta sin abort själva eller hos en illegal kvacksalvare?  Försäljningen av trådgalgar lär öka markant. Eller önskar de spärra in den ofrivilligt gravida tills det föds fram ett barn? Ett oönskat barn. Och är det dessa extremister, för det är just extremister som dessa beslutsfattare är, som ska ta sig an dessa oönskade barn? I verklighetens republikanskt styrda delstater brukar det för övrigt inte direkt flöda av insatser för att minska fattigdom eller värna om barns liv.

För det handlar ju inte om att värna om det där embryot i en okänd kvinnas livmoder. Det handlar om att begränsa kvinnors rättigheter och att upprätthålla patriarkatet. Allt annat är en korkad lögn.

Trots att en majoritet av USAs befolkning är för aborträtt, så händer detta mitt framför våra ögon. Men kan det hända i Sverige? Svensk abortlagstiftning har stått pall i många debatter om inskränkningar och samvetsklausuler från den yttre högerns kant och har ett starkt stöd hos folket. Och även om det inte går att jämföra USAs lagmässiga system med Sveriges så är det kanske dags att stärka skyddet för aborträtten. En grundlagsskyddad aborträtt kanske vore att tydliggöra att det är en mänsklig rättighet att kunna genomgå en abort och inget som kan påverkas av tillfälliga extrema politiker i beslutsfattande positioner. Rätten till abort, baserat på individens egna val och utan att baseras på ekonomisk möjlighet ska inte vara öppet för debatt. Det ska vara en självklarhet. 

Men abortmotståndarna drar in djupa andetag i den unkna, inskränkta morgonluften och planerar nästa drag. Nu gäller det att markera hårt. Aborträtten är en mänsklig rättighet och ska så förbli. Något annat borde vara, nej SKA vara, helt otänkbart.

Åsa Mörner

Legitimerad sjuksköterska, legitimerad barnmorska

Förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!