Kära politiker: Var är är era vallöften?

Det får liksom bara fortsätta, dag ut och dag in. Samma visa på repeat; brist på barnmorskor, neddragna verksamheter, sålda semesterveckor och ett berg av övertid.

Är inte alla trötta på den här situationen som går i repris varje år? Och som dessutom blir allt värre.

En stilla undran…eller nej förresten; en allt annat en stilla undran: Varför görs det inget åt det?

Vi vet att det finns lösningar. Vi har lösningarna, fråga vilken barnmorska som helst om vad som skulle krävas för att få bukt med den evighetslånga krisen. Men våra beslutfattare tycks stå handfallna och arbetsgivarna ser ut som fågelholkar VARJE sommar: Ska ni ha semester? I år också?

Det är brist på barnmorskor i Sveriges samtliga regioner. I Vårdförbundets senaste undersökning framkom att 60% av landets barnmorskor arbetar deltid. Främsta anledningen att man väljer att arbeta deltid  är otillräckligt goda villkor. Om det gick att få dessa barnmorskor att jobba heltid skulle det resultera i nära 800 fler barnmorskor i tjänst.

Och vi alla vet ju att det faktiskt går att få tillbaka en stor andel barnmorskor i tjänst. Eftersom det är just de otillräckliga villkoren som gjort att det inte finns tillräckligt många i verksamheterna. Vi behöver alltså bättre villkor för barnmorskor, en slutsats som inte är lika komplex som raketforskning. Men för varje dag som går utan konkreta åtgärder så urlakar vi svensk kvinnovård alltmer.

Är det ok att stänga mottagningar som arbetar med att stötta den som lider av förlossningsrädsla? Försvinner rädslan under sommarmånaderna? Är behovet av eftervård och förnyade preventivmedel som bortblåst under juni-juli-augusti? Och hur långt är det egentligen rimligt att behöva resa för att få föda sitt barn på en förlossningsavdelning?

Nu är det val snart och det strösslas friskt med olika löften om skärpta straff, sänkta bensinpriser och höjda pensioner. Men det är rätt tyst om det som faktiskt är en av svenska folkets viktigaste valfrågor, nämligen vården. Om vi dessutom lägger till att 45 % av barnmorskorna i undersökningen funderar på att byta yrke så borde det fullkomligt ösregna av guldkantat, krispigt valfläsk. Valfläsk som sedan skulle kräva verkliga satsningar när valet är avgjort.

Så, kära politiker: Var är era löften till oss? 

Vill ni verkligen lösa barnmorskekrisen och få en välfungerande kvinnovård?

 

Åsa Mörner

Legitimerad barnmorska

Förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!