Möt vår gästbloggare Gemma som pluggar till barnmorska

Gemma Safikhani

Idag vill jag presentera vår nya gästbloggare Gemma! Du kommer kunna följa henne i kommande blogginlägg. Vi bad henne berätta lite kort om sig själv, varför hon hon valt att studera till barnmorska, vad hon ser fram emot och vilka utmaningar hon ser i utbildningen. 

Hej, jag är Gemma!

Kort bakgrund om mig: 36 år, gift, jag har 2 barn, gillar springa långt och triathlon, är engelsk, utbildad till geoteknisk ingenjör i England.  Är sjuksköterska och barnmorskestudent. Studerade till sjuksköterska på KI i Stockholm, nu studerar barnmorskeprogrammet i Linköping på LiU.

Jag började studera till sjuksköterska 2014, efter att ha bestämt mig att byta karriär till barnmorska. Mitt farmor hade jobbat som sjuksköterska och hade under andra världskriget förlöst några barn eftersom det var brist på barnmorskor. Hennes berättelser och människosyn bär jag med mig, men det var först under graviditeten jag bestämde mig att byta karriär. Jag hade en fantastisk barnmorska på mödravården under mina graviditeter. Hon var professionell, personlig och hade verkligen helhetssyn på graviditet och livet. Innan hade jag jobbat med stenar och lera som ingenjör, jag saknade något som var svår att sätta ord på. Den bredd på arbetsuppgifterna barnmorskor har, den positiva påverkan på folkhälsa, men framförallt jordnära rollen talade högt till mig, och jag lyssnade.

Under två somrar arbetade jag som undersköterska, den andra sommaren var på förlossningen. Det var en fantastisk upplevelse, högt arbetstempo, men jag hade stödjande och hjälpsamma kollegor, och jag visste att dit ville jag.

Som färdig sjuksköterska började jag på en neonatal avdelning, och passade på att läsa några kurser kring bland annat amning och smärtfysiologi. Neonatalvård kan innehålla omvårdnad och stöd för hela familjen efter födelsen, och är något som är, och alltid kommer vara,  nära mitt hjärta.

Jag ser fram emot praktiken. Främst att vara på förlossningen och börja lära mig den delen som inte kan läras teoretisk. Jag också se fram emot att öka min kunskap kring sexuell och reproduktiv hälsa, och hur vi kan arbeta och möta alla på den bästa möjliga sätt.

Jag ser utmaningar att vara student igen efter att ha jobbat som sjuksköterska. Att bli nybörjare igen, och att komma in på en sal och kliva in i en okänd situation där inne och kunna skapa en bra relation med blivande föräldrar.

Jag har varit med i vårdförbundet sedan jag var sjuksköterskestudent, och tycker det är viktigt eftersom det är förbundet som kan styra med frågor kring arbetsvillkor, lön och ge stöd om/när det behövs. Jag tycker medlemstidningen Vårdfokus är jätteintressant att läsa, och belysa viktiga frågor från hela landet.

/Gemma Safikhani

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!