Dags för jämställda arbetstider!

Så här precis i början av en avtalsrörelse lägger vi mycket tid på att förklara våra egna yrkanden och ställa frågor om motpartens. Vi vill ge en tydlig bild av de utmaningar vi ser och vilka lösningar som vi menar måste till för att möta dem. Samtidigt behöver vi förstå vad det är arbetsgivarna vill – både för att kunna bemöta argument där vi har olika ingångar på frågor och för att identifiera delar där vi eventuellt kan mötas och hitta lösningar i ett nytt avtal. SKR och Sobona är oftast inte så tydliga med vad de vill. I årets avtalsrörelse har de varit tydligare än tidigare. I nästa blogg kommer jag berätta om vad vi hör att SKR och Sobona vill.

Flera av Vårdförbundets viktigaste yrkanden i årets avtalsrörelse handlar om arbetstider. Att 30 procent av Vårdförbundets medlemmar i regioner, kommuner och kommunala företag arbetar deltid har vi visat i vår senaste Deltidsrapport (Deltidsrapport 2023 – Vårdförbundet)

Främsta skälet som medlemmarna anger till att arbeta deltid är att man behöver mer tid för vila och återhämtning. Att vi fortfarande har ”kontorsnorm” som grund för veckoarbetstiderna även i vården är egentligen helt orimligt. Att arbeta i kontaktintensiva yrken med stora svårigheter att ta rast och paus, eller att inte hinna med att ha reflekterande samtal med kollegor eller chefen – det sliter. Den etiska stressen riskerar att bita sig fast. I verksamheter som bedrivs dygnets alla timmar, årets alla dagar innebär det dessutom att du hela tiden behöver ställa om dygnsrytmen och har svårt att få tid och ork till privatlivet. Även om det ser väldigt olika ut i landet är det tydligt att veckoarbetstiden är för hög i förhållande till förläggning, de krav som ställs på medlemmarna och den vårdtyngd de har att hantera.

Hållbara heltider – en fråga om jämställdhet

Det är arbetsgivaren som ansvarar för arbetstidsförläggningen så att den både svarar upp mot verksamhetens behov och att den samtidigt ger de anställda en god arbetsmiljö. Det är en viktig jämställdhetsfråga att du inte ska bli sjuk av att vårda andra eller behöva betala för din egen återhämtning och hälsa genom att gå ner på deltid. Deltidsarbete påverkar ju inte bara inkomsten här och nu, utan också din framtida pension.

Förutom att det är ett jämställdhetsproblem skapar svårigheten att arbeta heltid också en ohållbar situation när det gäller vårdens kompetensförsörjning. Vi kräver en långsiktigt hållbar arbetstid, schyssta scheman och en bemanningsplanering där du har tillräckligt många kollegor med rätt kompetens, bra villkor, inflytande och förutsättningar att utöva ditt yrke på ett hälsosamt, hållbart och patientsäkert sätt.

En hälsosam arbetstidsförläggning med vettiga scheman måste ge tillräcklig vila och återhämtning, både under och mellan arbetspassen. Det måste dessutom finnas utrymme för bland annat kompetensutveckling, tillräcklig tid till för- och efterarbete, reflektion, kollegiala samtal, arbetsplatsträffar och tid för att utveckla verksamheten.

Det är en hygienfaktor att kunna förena arbetsliv med ett socialt liv utanför jobbet. Att kunna arbeta heltid och samtidigt ha ork kvar till familj, vänner och egentid – ett liv helt enkelt.
Men här talar SKR delvis med kluven tunga. Man slår sig för bröstet i jämställdhetsfrågor och menar att det är nyckeln till både kompetensförsörjning, beredskap och rättvis fördelning av resurser. Att arbetsgivare inte reagerar och agerar på att var tredje medlem i Vårdförbundet och 60 procent av barnmorskorna arbetar deltid med motiveringen att de behöver mer vila och återhämtning kan knappast rubriceras jämställt.

Så här uttalar sig SKR:s ordförande Anders Henriksson ( SKR ställer sig bakom nya europeiska jämställdhetslöften | SKR), med anledning av att SKR ansluter sig till det europeiska kommunförbundet CEMR:s nya jämställdhetsåtaganden:

– Jämställdhet är en förutsättning för vårt kärnuppdrag, att leverera bra välfärdstjänster till alla – till flickor och pojkar, kvinnor och män och personer med annan könsidentitet. Jobbar vi inte medvetet med jämställdhet så finns risk att vi fördelar resurser orättvist. Jämställdhet måste genomsyra hela välfärden, inte minst med de punkter som deklarationen kompletterats med som till exempel kompetensförsörjning och digitalisering, men också civil beredskap, krishantering och klimatet, säger Anders Henriksson, SKR

Samtidigt har arbetsgivare under många år inte agerat inför utvecklingen att allt fler medlemmar i Vårdförbundet arbetar deltid, utan att de har skäl kopplat till barn under åtta år (då man har laglig rätt att arbeta deltid). Att det vanligaste skälet nu är att man behöver mer tid för vila och återhämtning är ett resultat både av eftersatt arbetsmiljöarbete och att heltidsmåtten i vården inte är kompatibla med den arbetsbelastning och förläggning som råder.

Att arbetsgivaren beviljar – eller ibland till och med uppmuntrar till – deltid har varit ett sätt att använda våra medlemmar som gummiband i bemanningen och ha fler att kunna beordra övertid. Så länge medlemmarna själva har betalat för sin egen återhämtning med lägre lön via frikostigt beviljad deltid, har incitamentet att sänka veckoarbetstiden och förbättra scheman uteblivit.

Allt hänger ihop

Under förhandlingarna kommer vi att hålla en tydlig röd tråd. Politikernas löften om en god och säker vård förutsätter att det finns tillräcklig och rätt kompetens, en arbetstidsförläggning som är hälsosam, löner och villkor som är goda samt att det finns tillräcklig tid för egen kompetensutveckling och utveckling av hälso- och sjukvården. Alla delar hänger ihop. Alla delar behövs för att du som barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska, sjuksköterska eller chef ska kunna ha ett jämställt och hållbart yrkesliv, så att du kan bidra till en god och säker vård.

Det här är vad Vårdförbundet ser behövs för att medlemmarna ska få ett jämställt och hållbart yrkesliv:

  • Ge förutsättningar för hållbara heltider genom förkortad veckoarbetstid.
  • Schemalagd tid för inläsning, kompetensutveckling och reflekterande samtal med möjlighet att utföra detta på distans.
  • En god löneutveckling för samtliga och fortsatt satsning på särskilt yrkesskickliga.
  • Goda förutsättningar för chefer att ta sitt arbetsmiljöansvar och mandat att bemanna och förlägga med tillräcklig och rätt kompetens.
  • Höjd ersättning vid arbete på obekväm arbetstid.
  • Krav på hållbara scheman för bättre arbetsmiljö, förutsägbarhet och hälsa.

Det är viktigt att vi är många – få med dina kollegor som ännu inte är medlemmar!

Att vara många skapar styrka! Det är extra viktigt under en avtalsrörelse, så att vi kan sätta tryck i förhandlingarna. Samtidigt är ett medlemskap en trygghet för dig som individ om vi skulle hamna i en konflikt. Så uppmana gärna dina kollegor som ännu inte är medlemmar att bli det!

Här kan du läsa mer om vad du får som medlem
Här blir du medlem
Bli medlem – Vårdförbundet (vardforbundet.se)

Kontrollera att vi har rätt uppgifter till dig, extra viktigt under en avtalsrörelse och inför en eventuell konflikt. Kolla och ändra här!

/Annelie Söderberg

Boka din lönecoachning!

Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!