Nej, vi släpper inte våra krav!

Idag intervjuades jag i tidningen Dagens Samhälle. Rubriken löd: ”Vårdförbundet kan släppa centralt krav”. Nu är det ju så att tidningar sätter sina egna rubriker, det är inget vi kan påverka. Men det som jag sa och som framgår av artikeln är detta:

– Vi är kreativa och tror att det går att göra satsningar även i den lokala lönebildningen som innebär att våra medlemmar kan göra lönekarriär. Men då räcker det inte med de här allmänna orden i ett centralt avtal som kan hanteras som man vill. Det måste finnas garantier och skall-krav om att denna löneutveckling verkligen ska bli av.

Vi har hela tiden utgått från att satsningen på särskilt yrkesskickliga ska ske genom lokal lönebildning. Men med centrala garantier för att det verkligen händer.

UPPDATERING: Dagens Samhälle ändrade senare rubriken. Detta efter det att jag tålmodigt förklarat förutsättningarna för lokal lönebildning, att vi fortfarande har det som grund i vårt löneavtal, men att vi inte litar fullt ut på lokala arbetsgivares förmåga att leverera.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!