Motion om specialistutbildning för Biomedicinska analytiker

Lena Asplund och Kristina Malm Janson diskuterar företagande i vården

Lena Asplund är riksdagsledamot (m) och Biomedicinsk analytiker. Som riksdagsledamot har hon arbetat med skatte- och försvarsfrågor. Under Lenas år i riksdagen har jag haft regelbunden kontakt och möten med henne i frågor rörande Biomedicinska analytiker.

Lena och jag har samarbetat om underlag för en motion om patientnära analyser och självtester, viktiga kontakter rörande företagande för Vårdförbundets medlemmar och hon stod som kontaktperson för Vårdförbundets frukostseminarium på riksdagen om specialistutbildning för biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor i november 2015.

Lena har nu lämnat in en motion rörande specialistutbildning för Biomedicinska analytiker. Det är mycket bra att detta lyfts från ytterligare håll än Vårdförbundet och IBL, en fråga vi arbetat strategiskt för i över fyra års tid. I mars la Vårdförbundet och IBL gemensamt fram varför specialistutbildning för Biomedicinska analytiker är viktigt för vårdens och professionens utveckling för statssekreterare på Socialdepartementet och Utbildningsdepartementet. Det vi vet är att frågor som dessa tar tid (jämför legitimationsfrågan som tog 30 år) och det gäller att ligga i när man inte får förväntad respons.

Lena Asplunds motion är en av ca 3850 som registrerats under den allmänna motionstiden och den är en av fyra motioner som nämner Biomedicinska analytiker. Det finns ytterligare tre motioner som lyfter vikten av att säkra kompetensförsörjningen av bland andra Biomedicinska analytiker i vården och att en ny typ av kömiljard behöver inkludera laboratorieanalyser och röntgen.

De motioner som registrerats behandlas av något av riksdagens utskott, som går igenom motionerna och lämnar därefter förslag på beslut som riksdagen därefter tar ställning till. De flesta motionerna behandlas under våren och den som vill följa processen kan göra det på riksdagens webbplats.

Lena Asplund har berättat att det finns något som kallas ”den stora motionsslakten”. Vi får alla hålla tummarna för vidarebehandling av motionen och dragning i riksdagen för beslut!

/Anne Berndt, Förbundsombudsman, Biomedicinsk analytiker


Kommentarer

  1. Jag tycker det verkar mycket bra med specialistutbildning även för vårt yrke. Jag förstår inte riktigt däremot hur det ska gå till. Vilka ämnen etc kan bli aktuella?

    1. Hej,

      Förlåt att jag dröjt med att svara på din kommentar. Inriktning för specialistutbildningar kan vara många och utgå från verksamhetens behov. Lärosäten med Biomedicinska analytikerprogrammet har för avsikt att samarbeta när det gäller kurser och specialistutbildningen skulle vara delvis webbaserad. De förslag som lagts fram av utbildningsnätverket är de som du kan läsa i denna artikel i Vårdfokus: https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/oktober/riksdagsman-vill-se-specialistutbildning-for-biomedicinska-analytiker/

      Hälsningar, Anne

    1. Hej!

      Lena Asplund kommer att ha interpellationsdebatt med statsrådet Helene Hellmark Knutsson nu på onsdag 20 dec. Det blir spännande att se hur det går.

  2. Det är jättebra med specialistutbildningar! På ett annat sätt är det dock inte bra, ännu. Eftersom vi på ett sätt redan är special-utbildade egentligen, dvs vi är bma och har leg, men andra professioner snor våra jobb och får göra våra arbetsuppgifter, som tex sjuksköterskor, kemister, molekylärbiologer mfl. Varför utbildar vi oss ens till bma? Det är ju bättre att vi först får vårt yrke och våra arbetsuppgifter skyddade, samt högre lön. Andra bör förstå hur värdefulla vi är redan som vi är med vår grundutbildning. Varför ska vi behöva utbilda oss ännu mer? Det är snarare andra som ska backa. När vi uppnått det, DÅ kan vi börja med specialistutbildningar. Annars, inom tid, kommer andra utan specialistutbildning att sno våra specialistyrken också. Så ni/vi bör istället kämpa mer för respekt för vad vi redan är!

    1. Hej Emelie,

      Du har poäng i det du säger. Jag håller med dig om att andra kunde ha skäl att ”backa”, men riktigt så fungerar det inte. Om det erbjuds Biomedicinska analytiker nya avancerade arbetsuppgifter som traditionellt görs av andra grupper, då rör vi oss i samma bollpark. Så gott som inga arbetsuppgifter i vården är skyddade för någon personalgrupp, verksamhetschef leder och fördelar arbetet, som det heter.

      Det är litet ”hönan och ägget”-fråga, ska vi bli attraktiv som arbetsgrupp före vi arbetar med karriärvägar och då (förhoppningsvis) bättre löneutveckling eller ska vi påverka för specialistutbildning? Vi har gjort det förra i många år utan förändring, så nu behöver vi arbeta för det senare. Dessutom behöver vården/laboratoriemedicin Biomedicinska analytiker med fördjupade kunskaper, Biomedicinska analytikerprogrammet ger inte detta.

      Men fortsätt att diskutera frågan med dina kollegor och chefer, vi behöver få tryck från yrkesutövarna själva. Återkom gärna med mer tankar/resonemang, min arbetsmail är anne.berndt@vardforbundet.se om du vill ha mailkontakt.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.