Varför valde jag att bli sjuksköterska?

Jag har funderat och svaret är inte helt självklart, när jag gick gymnasiet och var på studentskiva med temat ”det här ska jag inte bli när jag blir stor” var jag utklädd till just sjuksköterska, ändå sitter jag här idag.

Vad hände? Efter studenten fick jag av en slump jobb på en demensavdelning på SÄBO, tänkte att här kan jag tjäna lite pengar ett tag. Tjiiiii fick jag, jag blev kvar och oj vad jag fick lära mig om omvårdnad och bemötande i knepiga situationer. Jag fick en gyllene chans att lägga grunden för mitt yrkesliv. Tanken att inte läsa statsvetenskap utan att istället satsa på sjuksköterskeutbildningen väcktes först när alla de här knepiga situationerna på avdelningen uppstod och vi behövde ringa sjuksköterskan eller som jag valde att kalla dem; omvårdnadsguden. Sjuksköterskorna blev förebilder och mitt 19-åriga jag fick ett mål – jag ville också bli en omvårdnadsgud.

Efter några år stod jag där på trappen utanför Hedvig Eleonora kyrka och hade precis tagit emot min brosch men någon omvårdnadsgud titulerar jag mig inte som, men målet kvarstår! Kanske blev jag sjuksköterska för att både min mormor och min mamma valde den banan. Det har jag inte kommit fram till än men att få ta examen iklädd min mormors rödakors-frack som också min mamma tog examen i, var ett fint ögonblick!

Jag skulle ljuga om jag förnekar att jag vissa dagar funderar över mitt yrkesval, om jag gjorde rätt i att välja bort statsvetenskapen. Många arbetspass är tuffa och det finns en stor känsla av otillräcklighet men jag landar alltid i att jag valt världens roligaste jobb. Det som gör mig ledsen är att förutsättningar sällan ges för oss sjuksköterskor att få utöva det arbete som vi egentligen vill. Att få ta sig tiden hos patienterna och inte ständigt känna sig jagad men kanske i synnerhet få lägga fokus på det vi är bäst på – omvårdnad. Det är där Vårdförbundet kommer in, tillsammans och med en stor dos tålamod kan vi nå förändring och jag hoppas att jag kommer få uppleva de innan jag går i pension så vi alla kan nå målet; omvårdnadsguden!

Josefine Lundqvist, Legitimerad sjuksköterska, Styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Stockholm

Glöm inte att fira att ni valt världens roligaste yrke idag! Ett litet tips för att känna er extra hedrade är att lyssna på Bo Kaspers orkesters otroliga låt – Sov, som de tillägnande vårdpersonalen för vårt otroliga arbete under pandemin. Stort grattis på internationella Sjuksköterskedagen alla fina kollegor därute!

Bli medlem i Vårdförbundet

Gör som 114 000 andra och gå med i Vårdförbundet. Testa oss och bli medlem idag. Blir du medlem nu får du tre månader kostnadsfritt medlemskap. Gäller yrkesverksamma medlemmar vid ett tillfälle.

Bli medlem nu