Hur kul är det att planera för sin pension?

Skrivet av Cecilia Asp-Paulrud

29 mars 2022

Stockholmsbloggen

Att vid 30–40 års åldern börja tänka på sin pension känns ju väldigt avlägset, men sanningen är att det är något vi behöver börja planera för redan från den dag vi börjar förvärvsarbeta. Vår kommande pension baseras på varje intjänad krona vi tjänat under vårt yrkesverksamma liv. Det kan kännas som pensionen ligger långt bort i tiden men tiden går snabbt och man kan inte ändra sig sen. Kollektivavtalen är viktiga för ens pension, har arbetsgivaren inte kollektivavtal och gör avsättning till tjänstepension behöver man själv tjäna mycket mer och göra den avsättningen själv. Kollektivavtalet löser problemet åt oss men alla beslut vi tar om deltidsarbete eller annan icke pensionsgrundande frånvaro påverkar. Vårdförbundet vill tillsammans med SKR genom ett nytt avtal ge oss bättre förutsättningar för en god pension men vi måste alla kämpa för målet att vi ska orka arbeta heltid hela yrkeslivet så vi ej påverkas negativt när vi väl når pension.  

Bland Vårdförbundets medlemmar är det stor del av oss som inte arbetar heltid. Orsakerna till det kan vara många, allt från livspussel, lång resväg, hög arbetsbelastning, ohälsosamma scheman på jobbet osv. Vårdförbundets mål är att verka för ett hållbart yrkesliv och att arbetsgivarna ska ge oss förutsättningar för att orka arbeta heltid. Utifrån det kollektivavtal vi har avsätts from nu 6% av vår lön till tjänstepension, ni vet den info man kryptiskt får i det orange kuvertet en gång per år. Saker som också spelar in för den totala pensionen är mängden föräldraledigt och VAB. 

  
Sen har vi gisslet med våra professioners löneutveckling, att de yrken som är livsviktiga och sliter i välfärden, inte har råd att gå i pension. Även om vi orkar jobba heltid är pensionen så liten för våra yrken att man knappt har råd att gå i pension. Att jobba i hälso- och sjukvården hela sitt liv ska medföra att man själv sedan ska kunna gå i pension, utan att behöva oroa sig för sin ekonomi. En löneutveckling och en hållbar livslön är ett måste för en god pension! Vårdförbundets mål är att uppnå en lönekvot på 2.0. Vilket innebär att vårt mål är att den som går i pension ska ha dubbelt så mycket i lön som en nyutexaminerad inom samma yrka. Där har vi en bra bit kvar. Tex så visas SACO:s rapport att en Biomedicinsk analytiker aldrig tjänar in sin utbildning.  

I SACO:s rapport på lönerna för Biomedicinska analytiker ser man att dom måste jobba till dom är 71–72 år för att gå jämt upp med gymnasieutbildade personer. “De som läst utbildningarna med negativ avkastning har inte tjänat in sin utbildning vid den antagna pensionsåldern 66 år. Om de gymnasieutbildade lämnar arbetsmarknaden för att gå i pension vid 65 års ålder behöver akademikerna i flera av de olönsamma utbildningsgrupperna arbeta till 71 eller 72 års ålder för att gå jämnt upp med de gymnasieutbildade under livet.” 2020_lonar-sig-hogre-utbildning.pdf (saco.se) 

Cecilia Asp-Paulrud, leg. Sjuksköterska. Ledamot Avdelningsstyrelsen Stockholm.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!