Tankar från en röntgensjuksköterska

Skrivet av Cecilia Asp-Paulrud

8 april 2021

Stockholmsbloggen

Covid-19 slog ner som en bomb, även inom röntgenverksamheten. Här följer lite tankar och funderingar från en av våra röntgensjuksköterskor från Södersjukhuset.

Pandemin har visat hur viktiga vi röntgensjuksköterskor är, men också hur osynliga vi är för resten av vården och allmänheten. Den allra första patienten som hade covid-19 på SÖS kom till röntgen samma dag och det visar ju vilken roll vi har. Att vi stått i pandemins epicentrum från första dagen, men att vi som profession helt glömts bort. Först i rapporteringen och senare i prioriteringsordningen för vaccineringen av sjukvårdpersonal. 

Många tankar har cirkulerat just runt det, att varför syns inte vi lika mycket som akutens eller IVAs personal? Inte nog med att de flesta patienterna med covid-19 förr eller senare kommer till röntgen, de som är för sjuka för att komma till oss, de får besök av oss där de är inlagda varesig det är på IVA eller en covid-avdelning. 

Arbetsmängden var till en början under pandemin ganska lugn då många patienter valde att avboka sina undersökningar och stanna hemma. Men varefter pandemin växte så kom också allt fler till röntgen för att till slut ta över helt och hållet. Vi började med ett dedikerat röntgenlabb, sedan två, men sen fanns covid-19 överallt. Oavsett om någon kom in för en fraktur eller byte av en nefrostomi så fanns coviden i bakgrunden med allt vad det innebar. Det extrema och ovanliga blev plötsligt vardag och rutin. Där står vi idag. Vi möter många patienter med bekräftad eller misstänkt covid-19 varje dag, men nu har vi rutin på att snabbt ta på oss all skyddsutrustning, för att sedan ta av densamma, sprita av allt och ta in nästa patient. 

Alvaro Fraygola

Leg. Räntgensjuksköterska, Södersjukhuset

#livsviktigayrken

#betalamedlön

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!