Lön 2021

Skrivet av Cecilia Asp-Paulrud

8 mars 2021

Stockholmsbloggen

Spännande tider nu. Årets lönerevision är i fullgång. En lönerevision som ska spegla förra årets arbetsprestationer. Hur är det ens möjligt att sätta en prislapp på det arbete som vi utfördes förra året….

År 2020, Råttans år enligt den Kinesiska kalendern. Året då Covid-19 lamslog hela världen och den redan ansträngda svenska sjukvården återigen ställes på sin spets och trollade med knäna och utförde omöjliga mirakel under dygnets alla timmar.

Hur ska arbetsgivarna med allt detta att sätta pengar på dessutom kunna avgöra vilka av dessa krigare som är särskilt yrkesskickliga och därmed få ett extra lönelyft för sin unika kompetens?

Ja, är det de alla biomedicinska analytiker som slitit med provsvar långt utanför sin bristningsgräns? Utan dem och deras kompetens hade vi aldrig fått fram säkra och snabba provsvar under pandemin. Är det insatsstyrkan på våra akutmottagningar, som stått i ”skyttegravarna” och tagit emot patienterna utan att veta vad eller om inkommande patienter var smittade och då inte alltid haft den skyddsutrustning som vi nu vet att vi behöver, eller är det kustjägarförbandet på IVA, där även operations och narkos personal kastades in, som tidvis krigat under krislägesavtalet, i full skyddsutrustning i 12 timmarspass. Eller är det fallskärmsjägarna på vårdavdelningar som omplacerats, ställts inför helt nya arbetsuppgifter på ny vårdavdelning/nytt sjukhus och ställt om och utfört det jobbet med glans. Eller är det ”hemvärnet” inom kommunal vård-och omsorg som lindrat och tröstat de äldre som drabbats svårt av den sjukdom som vi, samhället skulle skydda dem ifrån. Eller är det stridsvagnsförarna som nu tuffar på outtröttligt och hjälper våra patienter med långtidsrehabilitering i sviterna efter covid19 som förtjänar en tapperhetsmedalj i lönekuveret?

Tacka med lön

Cecilia Asp-Paulrud, leg Sjuksköterska Södertälje kommun, LSS-teamet, ledamot avdelningsstyrelsen Stockholm

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!