Det finns egentligen bara två saker som sjuksköterskor hatar

Skrivet av Cecilia Asp-Paulrud

4 mars 2021

Stockholmsbloggen

Det är som det är nu och förändringar.

Jag minns mig tillbaka till 2007 då EU:s nya arbetstidslag trädde i kraft (den kom 2005, men hade lite startsträcka innan den började gälla ”på riktigt”).  Syftet med lagen var att säkerställa tid för återhämtning mellan arbetspassen, något som sjukvårdspersonal längtat efter länge att få till. Det fanns inget värre än att jobba kväll för att sedan passet efter jobba förmiddag. Man var trött, orkeslös och kände att man bara var hem till sängen och vände mellan passen. Den nya arbetstidslagen skulle säkerställa 11 timmars sammanhängande dygnsvila och 36 timmars sammanhängande veckovila.

Äntligen kom en lag som skulle stötta oss i att få till hälsosammare scheman!

Sagt och gjort. När vi sedan kom till att lägga våra scheman (de sk önske-schemat i timecare), för första perioden 2007 hände något….. Vi hittade ett kryphål i lagen, där det fanns utrymme och möjlighet att flytta brytpunkten på dygnet (?!). Vilket innebar att man på vår avdelning valde att ”bryta” dygnet 02:30, vilket gjorde att vi då kunde fortsätta att lägga exakt likadana scheman som innan, då dygnsbrytet gjorde att medarbetena hade sina 11 timmar dygnsvila före kvällspasset(som började 13:30) och dagen efter dygnsvila efter förmiddagspasset (som slutade 15.30).

Dygnsbrytet gjorde dock att kvällspassen vart 30 minuter kortare, vilket gjorde att ett extra arbetspass var tvunget att läggas in för att få ihop timmarna, vilket då ledde till att man nu svängd i arbetsgrupperna och ansåg att arbetstidslagen var skit, som tvingade oss att jobba mer. Hur kunde vi ha gått med på det här? Och så kom klyschan: Det var bättre förr.

Samma historia upprepade sig när vi gjorde förändringar med sjukhusmaten. När den lagades lokalt på sjukhusen, var det smaklöst, tråkigt, lite variation. Mm. En ny upphandling gjordes i dåvarande landstinget och maten kom i stället i färdiga portionsförpackningar, som ska tillagas klart i mikro på vårdavdelningen från Sodexos storkök vid Arlanda, vips så minns man den egenlagade maten med kärlek och nostalgi….

Det var bättre förr.

Cecilia Asp-Paulrud leg. Sjuksköterska Södertälje kommun, LSS-teamet, Ledamot Vårdförbundet avdelning Stockholm.

Till allmänheten: Nu behöver vi ert stöd!

Det är allvar nu. Sjukvården måste räddas. Alldeles för länge har sjukvården burits upp av att våra medlemmar arbetat övertid och ställt upp för att få sjukvården att fungera, trots ohållbara arbetstider och scheman. Nu går det inte längre. Nu behöver vi ditt stöd. #RäddaVården

Så vill vi rädda sjukvården