Är hamstrar mer värda än människor?
Det var en tidig söndag eftermiddag som jag bestämde mig för att gå ut på en runda på stan i Lund. I det molniga och blöta Lund så duggade det lite regn, men det var perfekt väder för att gå ut och få lite frisk luft samtidigt som en podd spelades i hörlurarna. Just denna dag hade jag kommit ikapp mina poddar som jag brukar lyssna på. Jag slog på Alex och Sigges podcast, avsnitt 616, av en slump. Medan jag gick runt där på de relativt tomma gatorna, fångade Alex och Sigge min uppmärksamhet. De började prata om hamstrar.
Jag är en djurvän och älskar alla typer av djur. Men tyvärr fastnade jag inte för att de pratade om söta små hamstrar i allmänhet. Alex och Sigge spelar upp ett nyhetsreportage från SVT, som hette “Tusen hamstrar hittades i en lägenhet i Stockholm – kvinnan döms för djurskyddsbrott”. I det reportaget beskrivs det att kvinnan dömdes för dagsböter för brott mot djurskyddslagen, då det bland annat “befann sig för många gnagare på för liten yta i olämpliga utrymmen”. Då dök en hemsk tanke upp i mitt huvud. En tanke som jag blir djupt ledsen av att tänka på.
Jag har arbetat som sjuksköterska sedan sommaren år 2020. Jag har arbetat på lite olika arbetsplatser där lokaler, patientklientel och organisatoriska verksamheter ser lite olika ut. Som nyexaminerad sjuksköterska är det svårt att se brister i arbetsmiljön till en början, då fokus ligger på att lära sig komma in i sin professionella roll och lära sig rutinerna på sin arbetsplats. Men, efter några år kan fokus i stället skifta till att exempelvis försöka utveckla sin arbetsplats eller rutinerna på arbetsplatsen. För att kunna utveckla något, behöver dock bristerna först identifieras, visst? Jag kunde börja se brister i arbetsmiljön efter cirka två år in i min yrkesroll. Jag blev förtroendevald tillika skyddsombud på en av mina senare anställningar, där jag framför allt påbörjade utvecklingsarbetet kring arbetsmiljön på arbetsplatsen. Idag ligger arbetsmiljöfrågor mig mycket varmt om hjärtat, där jag nu får äran att stötta andra förtroendevalda tillika skyddsombud i min roll som huvudskyddsombud på Vårdförbundet.
När jag då lyssnar på Alex och Sigges podcast och hör reportaget om de stackars tusen hamstrarna som bott på sådan liten yta, kunde jag inte låta bli att tänka den där hemska tanken. Att “hamstrar har alltså bättre lagar, som skyddar dem från trångboddhet, än oss människor”. “Vad menar hon?”, tänker ni kanske? Jag menar exakt detta; att hamstrar har bättre villkor än vad patienter och omvårdnadspersonal har på vissa vårdavdelningar. Om allmänheten hade sett exakt hur sjukvårdspersonal arbetar med patienter på salar där upp till fyra (ibland fler) patienter kan vårdas, hade media varit fyllda med reportage om detta. Men, till skillnad från djurskyddslagen, finns det inga lagstadgade regler som beskriver hur många patienter som får vårdas på en och samma yta. Det finns inga regler som är svarta eller vita. Lagarna är alla färgade i en och samma gråskala, där “tolkningar” sker lite beroende på vem som läser dem. Tolkningarna av dessa “gråa lagar” har drabbat arbetsmiljön hårt runt om i landets olika sjukhus.
Det är dags för allmänheten att vakna upp! Vårdtagare, ställ hårdare krav på att få rätt, säker och god sjukvård. Vårdgivare och arbetstagare inom sjukvården, stå upp för er själva och begär att era arbetsgivare ska ta sitt arbetsmiljöansvar. Politiker, skärp er! Att medvetet skära ned på sjukvårdens budget är ett hån gentemot det svenska folkets rätt att få god, likvärdig vård. Nedskärningarna av sjukvårdsbudgeten är ett hån för sjukvårdspersonal runt om i landet, som kämpat igenom en lång pandemi och förväntas prestera bättre år efter år trots bristande arbetsmiljö, låga löner och otillräckliga resurser. Skärp er!
Argjentina Abou Nawfal
Huvudskyddsombud
Vårdförbundet Avdelning Skåne
Lämna ett svar
Boka din lönecoachning!
Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Säkra din plats här!