Vad har hänt på 30 år?

Insändare i Sydsvenskan för cirka 30 år sedan av nuvarande förtroendevald Lena Hänsel på reumatologen.

” Eftersom ni inte vet vad ni pratar om, ska jag tala om fakta från en som ser verkligheten varje dag och inte har skygglappar på sig. Jag är sjuksköterska på Reumatologiska kliniken avd 11, MAS och har arbetat där i snart sju år. Avdelningen har 18 vårdplatser, men vi har jämt och ständigt 20-21 patienter. Om inte detta är överbeläggningar, så skulle det vara intressant att veta vad det då är. Situationen är inte ovanlig. Vi har gott om färdigbehandlade patienter, som bara väntar på annan vårdform. Att patienterna är nöjda beror på att vi är en mycket ansvarskännande yrkeskår som har ett högt arbetstempo. Om ni politiker arbetat lika effektivt kanske Sverige sett annorlunda ut idag. Det är ofta vi inte hinner ta några som helst pauser och övertid är inget ovanligt. Efter arbetsdagens slut orkar man knappast med någonting, och har man familj orkar man knappast umgås. Nästa gång ni skickar ut en enkät, så skicka gärna en till sjukvårdspersonalen och hör hur nöjda vi är med vår arbetssituation. Av med skygglapparna och välkomna in i verkligheten”.

Vi ställer oss frågan vad har hänt på 30 år? Hur kan arbetssituationen för oss sjuksköterskor inte ha förbättrats? Vi kämpar fortfarande med övertid, överbeläggningar, låga löner och en ansträngd arbetsmiljösituation. Vad krävs för att vi ska bli tagna på allvar?

Sjuksköterskorna på Reumatologimottagningen, Sus Malmö.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!