Vår strejk är mycket viktig för dig som bor i Sverige. Vi i sjukvården har kämpat för länge under decennier av besparingar, neddragningar och inte minst under corona pandemin. Nu vägrar vi följa den oroväckande färd dit svensk sjukvård är på väg. Vårdpersonal och vårdplatser minskar. Vårdköerna blir längre medan Sveriges befolkning ökar, blir äldre och behovet av sjukvård blir större. Vi som arbetar i vården blir allvarligt sjuka av att jobba övertid och du som patient drabbas av allvarliga vårdskador.

Är det verkligen så ni vill ha det? Det vill inte vi i vårdförbundet.

Vårdförbundets medlemmar är trötta och utmattade men vi strejkar och står upp för dig som behöver sjukvård. Vi står upp för våra kämpande kollegor som i stunden fortfarande arbetar under mer betungande arbetsförhållanden än tidigare. Arbetsgivaren föser med hela handen våra kollegor dit de vill för att arbeta. Vill att vi som strejkar ska rätta in oss i ledet och återgå att arbeta i en ohållbar sjukvård.

Denna strid kan vi emellertid inte vinna själva. Vi behöver ditt stöd din röst din vilja att kräva från SKR och våra politiker  att vi måste få bättre arbetsvillkor, med kortare arbetstid, högre löner, bättre schema för att orka jobba vidare inom vården. För att klara av att ge dig den vård som du idag har laglig rätt till men inte får.

Vårdförbundet nationella avtal med region och kommuner gick ut i december 2023. Medlemmar i vårdförbundet : sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, specialist sjuksköterskorbiomedicinska analytiker och  barnmorskor stod vid ett vägskäl.

Förhandlingar om ett nytt avtal påbörjades 2024. Sveriges kommuner och regioner arbetsgivarförbund ( SKR) vill inte gå oss till mötes med våra krav för att göra sjukvården långsiktigt bättre och hållbar.  Därför står nu vården stilla och du får inte den sjukvård som du och dina anhörig har rätt att tillgå. Vi beklagar verkligen den brist på tillgänglighet du för tillfället möter från vården.

Den 4 juni började vårdförbundets medlemmar sin strejk och Sveriges sjukvård började att falla sönder. Den faller ihop för att vi vägrar fortsatta jobba övertid. Vi vägrar att bli sjuka av vårt jobb.

Vi finns där när dina barn föds, när dina barn växer upp, när du blir tonåring, ungdom, blir vuxen, åldras och slutligen när du blir gammal och den dagen du dör. Ge oss möjlighet att fortsätta stå vid din sida. Kräv att du ska få rätt till den bästa sjukvården. Det är svenska staten, regioner, kommuner ansvar och skyldighet att ta hand om sina medborgare.

Bara tillsammans kan vi stoppa svensk sjukvårds  oroväckande färdväg och ändra riktningen mot framtiden. Alla människor i Sverige kommer någon gång under livet att behöva vända sig till sjukvården och då förväntar vi oss att bli väl omhändertagna.

Stöd vårdförbundet och deras medlemmars krav på förbättrade arbetsvillkor.

Hjälp oss att rädda den svenska sjukvården.

Rädda vården!

/Sjuksköterska Region Skåne


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!