Hjälteklädseln känns mer som en maskeraddräkt

Nu igen vacker junimorgon glimma
Vårdpersonalen rör sig i utmattningsdimma

Er till tjänst för att kropp och själ limma
Fulla av koffein för att inte svimma

Må denna dag vara bättre än igår
Håll tummarna att vi håller i flera år

En gång i tiden användes Sveriges sjukvård som ett ideal i Europa. Idag skulle nog ingen kunna stå bakom detta.

I dagen rådande ekonomi och kaos så finns inte utrymme för att prioritera sjukvården, tyvärr.

Den stora frågan är egentligen;

Hur ska det kunna vara attraktivt att arbeta inom hälso- och sjukvård när i princip alla insatser larmar om stress, kass arbetsmiljö och personalbrist?

Nyutbildad vårdpersonal skräms när de väl sätter sina fötter på verklighetens golv. Mycket att göra, ingen att skicka. Patienter klagar över deras behov inte kan tillgodoses. Vårdpersonal torkar svetten ur pannan och blir dömda för att sitta ner och fylla på med kaffe och mat. Det jobbas dygnet runt, för det finns alltid patienter att vårda.

  • Det är alltid någon som är vaken och behöver hjälp.
  • Det finns alltid någon som inte får hjälpen.
  • Det finns alltid någon som inte hinns med.
  • Det finns alltid någon som behöver vård av själen.
  • Det finns alltid någon som glömdes bort i stress.
  • Det finns alltid någon som vill påminna oss om att vi är maskiner, inte människor.

Stoltheten av att vara legitimerad sjuksköterska och hjälpa andra är inte lika självklar nu. Hjälteklädseln känns mer som en maskeraddräkt. Knäna är ärriga efter allt arbete. Så fort en nämner att en jobbar inom sjukvården så frågar de hur illa det är på just din arbetsplats. De påtalar att de inte kommer till vården. De upplever sig inte sedda eller hörda. En annan kan bara beklaga och säga ”vi vet”. Tro mig, vi vet.

Vårdpersonal är också behov av vård, det är lika svårt för dem att ”komma till”.

Politikerna varken ser eller hör ordentligt. Har alla politiker tillgång till sin egen privata sjukvård? Har de inte vänner/anhöriga som använder sig av den offentliga sjukvården? Kan de inte se att detta, som Kishti Tomita skulle ha sagt, är ORIMLIGT!

Vårdsystem måste uppdateras. Löner måste höjas och regleras. Kompetens måste garanteras. Arbetsutrustning och lokaler måste uppdateras. Vård av vården är ett måste!

Inte bara för att hålla kvar sjukvården där den behövs, utan även för att ha patientens och befolkningens liv i fokus – för välfärden.

/Ebba med kollegor på 1177 Malmö

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!