Nu nalkas sjuksköterskeexamen för många

Skrivet av Isabella Olsson

13 juni 2017

Sjuksköterskebloggen

Gästinlägg av Isabella Olsson: En månad har gått sen jag senast skrev ett inlägg och nu nalkas sjuksköterskeexamen för många. Jag skulle vilja ägna detta inlägg till att välkomna alla er nya till vården. Efter 3 års studier väntar äntligen verkligheten. Men med verkligheten kommer prestationskraven, nervositeten och allvaret.

 

Jag vet själv hur det är att vara ny och alla tankar som kommer med de. Jag minns att jag ställde orimligt höga krav på mig själv som ledde till att jag överanalyserade i princip allt & mådde dåligt i början.. Så jag vill skicka med en tankeställare till er som ska börja inom vården.

Var snäll mot dig själv

Se till att få tillräcklig lång introduktion så du känner dig bekväm med att gå själv, checka av med din handledare om de är något särskilt du funderar över & våga ta plats men gå inte över dina egna gränser (du kan mer än du tror). Om de uppstår en situation där du är osäker hur patienten ska behandlas, vårdas eller undersökas fråga. Gör inte misstaget att chansa då konsekvenserna kan bli båda allvarlig och öka lidandet för patienten. Men var snäll mot dig själv.

Sänk garden och beröm dig själv för det du klarar av

Men det är inte enbart upp till de nya att stå på sig, tro på sig själva & visa framfötterna. De kräver också att vi som redan jobbar välkomnar dessa personer & har förståelse för att de är nya. Man är inte bara ny som sjuksköterska under tiden man har introduktion utan en längre stund efter.

Att ha läst en 3 årig högskoleutbildning innebär inte att man kan allt i praktiken. De krävs träning & övning i den kliniska miljön.

Vi måste hjälpa varandra genom att lära & informera. För alla är vi där av samma intresse – att hjälpa patienten. Och till dig som är ny, försök vara med på så mycket som möjligt, fråga & var nyfiken, skriv upp & sök efter information. Var dig själv, visa ditt engagemang och var ödmjuk inför att du är ny.

Du är varmt välkommen till ett fantastiskt yrke där du aktivt kan göra skillnad varje dag

Du kommer kunna inspirera, motivera & stärka andra människor men du kommer också få vara med och se de baksidan av livet, du kommer träffa människor som är trasiga i själen, avlidna patienter, ledsna anhöriga, arga patienter & de patienter som gett upp. Du kommer troligtvis vara både arg, glad & ledsen, du kommer känna dig som en superhjälte för att andra dagen känna dig maktlös & otillräcklig.  Men oavsett kommer du som person göra skillnad för andra människor.

Det kanske är just dig den trasiga själen pratar om när hen säger ”jag träffade idag en underbar vårdpersonal som lyssnade”, du kanske kommer vara den anhöriga tackar i tidning för god omvårdnad av deras närstående, du kanske kommer vara den som hjälper svårt sjuka frisk igen!

Ett fantastiskt yrke väntar fullt med händelser & situationer som kommer påverka dig.  Men vad som än  händer behandla alla med respekt, omsorg & kärlek för i slutändan är det alltid du som vinner på det. 

Och glöm inte – HA KUL! 

Lycka till / Isabella Olsson 

 

Här kommer en SBAR till er nyexaminerade sjuksköterskor: 

S – nyutexaminerad sjuksköterska, stolt, välbehållen & troligtvis väldigt skoltrött. 

B – 3 långa studie år fyllda med seminarium, salstentor, hemtentor, praktiska övningar & examinationer, VFU:er, c-uppsats…

För att inte glömma i : Skratta, tentaångest, kärlek, vänskap, tentafester (ibland vilda sådana), godkända examinationer, stolthet. 

A – väldigt nervös inför sin första dag som sjuksköterska. Prestationsångest men även förväntningar inför vad som komma skall. 

R – stå på dig, var stolt över att just du klarat sjuksköterskeprogrammet. Våga vara ny be om hjälp, fråga & observera. Sänk garden och var snäll mot dig själv. Ta inte saker för givet vilket genererar i slarv ex: märk alltid upp medicinkopp med patienten id, kolla hur läkemedel & antibiotika ska iordningställas, märk sprutor & infusioner. Var tydlig & våga delegera. Var ödmjuk inför din nya roll, som sjuksköterska. Ta ingen skit från någon bara för du är ny tänk som Pippi: ”de här har jag aldrig gjort förut så det ska jag nog klara av”. Var dig själv & våga göra skillnad för det kan man.

Läs mer om yrkesintroduktion och hur Vårdförbundet arbetar för att du ska kunna utvecklas HÄR

Till allmänheten: Nu behöver vi ert stöd!

Det är allvar nu. Sjukvården måste räddas. Alldeles för länge har sjukvården burits upp av att våra medlemmar arbetat övertid och ställt upp för att få sjukvården att fungera, trots ohållbara arbetstider och scheman. Nu går det inte längre. Nu behöver vi ditt stöd. #RäddaVården

Så vill vi rädda sjukvården