Vi legitimerade röntgensjuksköterskor har en central roll i den medicintekniska utvecklingen

1982 avslutade jag min utbildning som röntgenassistent i Lund. Resan fram till idag då vi är legitimerade röntgensjuksköterskor har varit fantastisk. Snart tar vi kanske nästa steg och blir legitimerade radiografer?

Gästbloggare Göran Winholt

Den tekniska utvecklingen på röntgen har gått otroligt fort vilket vi kanske inte tänker på så ofta. Den första datortomografen kom till Lund 1978 och hette EMI. Den var sponsrad av The Beatles som investerade en del av sina pengar i medicinsk forskning. (With a little help from my friends) Det tog flera minuter för att få fram en bild men vi tyckte det var fantastiskt. Idag är våra datortomografer otroligt snabba och vi kan göra saker som vi tidigare inte trodde var möjliga.

Vi har sett samma utveckling inom exempelvis MR och interventioner. Detta ställer naturligtvis höga krav på oss. Det är vi röntgensjuksköterskor som är specialister på dessa maskiner. Det är vi som med god strålhygien exponerar och får fram optimala bilder för en säker diagnostik. Detta gör vi samtidigt som vi informerar och lugnar patienten.

Undervisning av studenter sköter vi ofta samtidigt som vi utför dessa avancerade undersökningar eller behandlingar.

Vi som legitimerade röntgensjuksköterskor har alltså en central roll i den medicintekniska utvecklingen. Det finns ingen annan specialitet på sjukhuset som haft samma utveckling och det bara fortsätter. Den förfinade diagnostiken blir lätt en vardag. Det är bara vår yrkeskår som kan hantera dessa maskiner. Låt oss därför påminna varandra och andra om hur unika vi är!

Det är viktigt att vi som röntgensjuksköterskor är med och påverkar hur vår arbetsmiljö utformas. Det är vi som bäst vet hur en röntgenavdelning skall byggas för att bli så bra som möjligt. Därför är det viktigt att vi har förtroendevalda på alla våra röntgenavdelningar. Som förtroendevalda är vi med och påverkar inför beslut om hur våra arbetsplatser skall utformas.

Det är som förtroendevalda vi kan påverka arbetsmiljön mest. När vi låter andra yrkeskårer bestämma utformningen blir det sällan optimalt.

Vi ska vara jäkligt stolta över vårt yrke och vi kan absolut inte ersättas med andra yrkeskårer. Utan oss stoppar sjukvården!

Stort grattis till oss alla på röntgensjuksköterskans dag den 8 november!

 

Göran Winholt
Leg. Röntgensjuksköterska
Förtroendevald Vårdförbundet Skåne

 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!