Virtuell autopsi en ny karriärväg för Röntgensjuksköterskan

Utveckling avseende avancerade modaliteter såsom datortomografi, magnetresonanstomografi och ultraljud gör möjligt att avbilda kroppens mjukdelar. Tredimensionell avbildning med hjälp av dessa modaliteter banar vägen för nya möjligheter till säkrare diagnos och behandling. I en snar framtid kommer de nya teknikerna på cellulär och molekylär nivå möjliggöra diagnos innan personen visar några symtom, därmed möjlighet att ge en person anpassat behandling.

Att kunna framställa tredimensionell avbildning av både kroppens skelett och mjukdelar ger också nya möjligheter för snabbare och säkrare virtuell autopsi. Redan för 10 år sedan användes datortomografi vid virtuell autopsi i Sverige. Med hjälp av datortomografi kan man hitta dödsorsaken inom några sekunder, istället för några timmar som en specialistläkare arbetar med att obducera ett lik.

Autopsi, eller obduktionen, utförs på personen som har varit död i minst tio timmar. Det finns två typer av autopsi eller obduktioner; ena är de kliniska obduktioner som utförs på sjukhus för att avgöra dödsorsaken och andra är de rättsmedicinska obduktionerna som utförs av rättsliga grunder.

År 2010 skrev Gvendolina Svjatoha och Irina Tomescu sin C-uppsats inom ämnet. Uppsatsen var välskriven och examinatorn var ingen mindre än Professor Peter Aspelin. Uppsatsen blev uppmärksammad och Gvendolina Svjatoha och Irina Tomescu presenterade den på Röntgenveckan 2010 i Örebro.

Idag arbetar Gvendolina Svjatoha arbetar på Karolinska universitetssjukhus Solna. Hon arbetar med MR och datortomografi på traumaenheten och Irina Tomescu på Danderyd sjukhus där hon arbetar med datortomografi. Irina menar att hon gärna vill arbeta med virtuell autopsi och ser det som en ny karriärväg för röntgensjuksköterskor.

 

Här kan du läsa C-uppsatsen:

 Virtuella obduktioner: datortomografi inom rättsmedicin
Virtual autopsy: computed tomography in forensic medicine

 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!