Dödsrunan för röntgensjuksköterskan?

Så här säger Arbetsförmedlingens prognos om Röntgensjuksköterskor inom framtiden. ”Behovet av röntgensjuksköterskor kommer att öka något de kommande tio åren, framför allt till följd av en växande befolkning. Många röntgensjuksköterskor kommer att gå i pension, vilket ger ett stort behov av ersättningsrekryteringar.

Tillgången på röntgensjuksköterskor kommer inte att bli tillräcklig.”

Jag funderade länge på att göra en dödsruna, med tanke på dystra siffrorna om brist på röntgensjuksköterskor. Den skulle kunna se ut så här:

Röntgensjuksköterskan

”Så bråd är vår arbetsdag

Modalitetslistan växer

Och vi får slita varje dag

Kärlek o omtanke heter vår vilja

Optimal bildtagning vår värld

Röntgens starka strålar

Avbildar patientens röntgen genomfärd

Nu när vi slutar på äldre dar

Finns det få som axlar vårt ansvar

Hur blir det med rekrytering

Om inte fler utbildas för balansering?

Ska röntgenavdelningar stå tomma?

Är det framtiden att dörren bommas? 

Annons-Vardforbundet-DN-Cupen2014

Vi vill ha erkännande för vårt unika kompetens och erfarna röntgensjuksköterskor växer inte på träd. Arbetsgivarna måste ta var på kompetensen och värdera den på rätt sätt för att behålla personalen.

Det kan också behövas någon form av uppdragsutbildningar för att tillgodose behovet de närmaste åren. Mest av allt krävs en strategisk höjning av status på yrket för att fler skulle vilja utbilda sig till röntgensjuksköterskor. Behovet är stort idag och kommer att bli större i och med att vården formas så att det ska gå snabbare att diagnostisera, behandla patienter i framtiden och minska vårdtiden för grupper av patienter. Just nu pågår mycket arbete med standardiserade vårdförlopp och det kommer nya direktiv hela tiden som ger signaler att vi kommer att behövas i allt större utsträckning.

Vad tror du?

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!