Kan du förklara vad du gör?

I min forskarutbildning ingick ett moment som heter populärvetenskap. Det innebär förmågan att framföra/beskriva budskapet ”in laymans terms” som de säger på engelska alltså på ett enkelt och begriplig sätt så att allmänheten kan förstå det jag vill framföra.

Jag tycker mycket av det skulle man kunna implementera i mötet med patienten. Hur kan vi enkelt beskriva vår roll i bildframställningen och även förklara hur modaliteten fungerar?  Det förekommer ofta att patienter är nyfikna och vill veta mer om hur vi jobbar och vad det är vi verkligen gör. Jag kan tycka att det låter väldigt tokigt ibland när vi säger till patienten att jag inte kan svara eller jag bedömer inte bilderna osv. oftast i sammanhang när patient vill veta resultat på undersökningen.

För att låta mer positiv och berätta lite om hur modaliteten fungerar och vilka arbetsmoment vi utför kan vara mer intressant än att gömma sig bakom fasaden ovan.
Häromdagen var en patient väldigt pratsam. Inget fel med det! Men jag hade näst intill ingen röst kvar efter en förkylning och lät som en kråka, men hen brydde sig inte om det.
Hen var nyfiken om hur en datortomograf fungerar och ställde en massa frågor.

Det är en utmaning som varenda en av oss bör anta, för att sprida kunskap och budskap om vårt yrkesutövande.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!