Hej kära kollegor runt om i Sverige!

Inför röntgensjuksköterskedagen den 8 november skriver jag om min syn på mitt yrkesval och stolthet över min profession. Jag har en salig blandning av teknisk utbildning från Bristol, England och senare den omvårdnadsbaserade utbildningen i Sverige.

Mycket har hänt med vår yrkesutbildning de senaste decennierna med progress från att vara röntgenassistenter till röntgensjuksköterskor. Digitalisering har medfört en lyft för vår profession där glidning har skett från att assistera radiologerna till ett mer självständigt och viktigt arbete i en högteknologisk miljö.

Vi är de första och enda professionellt utbildade inom strålfysik och strålhygien som patienten möter. Under det korta mötet har vi ansvar för att anpassa undersökningsteknik till individen samtidigt som vi ska utföra rätt undersökning av bra kvalité. Vi måste förstå vilket ansvar vi har när vi utför undersökningar som ska vara korrekta i alla aspekter så som bildkvalitet, positionering, rätt undersökning och rätt stråldos. Vi har ett stort ansvar även när det gäller diagnostiken, eftersom kontakt med radiologen är nödvändigt för vidare optimering av undersökning beroende på vad som syns på bilderna. Så visst har vi fått kompetensutveckling på köpet och därför har vi all anledning att vara stolta över vår professionella utveckling.  Vi tar över mer och mer arbetsuppgifter som tidigare tillhörde radiologerna.  Min ambition var att bli läkare, ödet hade andra planer för mig.

Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, utan den här blandningen av teknik och omvårdnad passar mig mitt i prick.  Jag har läst vidare på äldre dagar – tog kandidatexamen 2008, fortsatte med masterexamen 2013 och nu forskarutbildning tack vare mitt intresse för teknik, utveckling och egen nyfikenhet. Min resa har varit som en berg- och dalbana med många dippar. Men att ge upp för att det tar emot det finns inte för mig. Att lära sig nya saker är en utmaning jag antar varje minut, varje dag. Det är det som gör arbetslivet så spännande.

Att våga fråga och vara nyfiken är kryddan i arbetslivet.
/Bharti Kataria

Du kommer kunna läsa fler blogginlägg av Bharti här i november. Följ med i bloggen, kommentera  och tipsa gärna andra om blogginlägget.

Använd också gärna #rtgssk som tagg på sociala medier.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!