Flexibel arbetstid eller gratis arbetskraft?
Hur stort är ditt flextidssaldo och kan du ta ut dina sparade timmar? Blir det som för många andra att ditt saldo ofta överstiger gränsen för hur många timmar du får ha sparade och att timmarna som spillt över blir raderade utan att du får någon ersättning? Hur flexibel har din arbetstid egentligen blivit av flextidsavtalet som finns på din enhet? Och hur mycket pengar hade du fått ut om du hade stämplat övertid istället?
Jag har hört alltför många berättelser från medlemmar som aldrig har möjlighet att ta ut flexen eftersom de slimmade verksamheterna sällan eller aldrig tillåter det på grund av bemanningsbrist. Hur ska en som jobbar natt någonsin kunna komma senare till sitt pass om kvällspersonalen väntar på att rapportera och vill gå hem, och när ska hen kunna flexa ut tidigare om dagpersonalen aldrig kommer tidigare än 06:45?
När jag berättade det här för en medlem som bara hade stämplat flex under flera års tid utan att ha blivit beviljad flexledighet utbrast hon ”Det är ju stöld!”
Om du som arbetstagare inte har möjlighet att ta ut din sparade flex och den försvinner så har du arbetat gratis. Så varför har vi ens flextidsavtal på dygnetruntverksamheter där det saknas möjligheter för medarbetarna att komma och gå flexibelt på grund av personalbrist? Och varför stämplar vi inte övertid?
- Säger chefen att du inte får stämpla övertid förrän 30 minuter efter ordinarie arbetstid?
- Blir det alltid en diskussion mellan dig och chefen när du har stämplat för övertid?
- Är stämplingssystemet krångligt – tar det längre tid att stämpla för övertid istället för flex?
- Vad är ens skillnaden mellan flex och övertid?
Stannar jag kvar på jobbet en minut över min ordinarie arbetstid för att ta hand om en patient, göra uppgifter eller dokumentera sådant som av patientsäkerhetsskäl inte kan vänta till nästkommande arbetspass, så ska jag stämpla för övertid från första minuten.
Stämplingssystemen behöver vara enkla och tydliga så att du kan välja övertid utan krångel.
Flex kan bara tas ut som ledighet, en timmes sparad flex är värd en timmes ledighet. Övertid är däremot värd 1,8 gånger din timlön eller 1,5 gånger den överarbetade tiden (detta gäller för enkel övertid det vill säga de två första timmarna efter ordinarie arbetstid. Efter två timmar gäller kvalificerad övertid som är värd 2 gånger tiden eller 2,4 gånger timlönen.) När jag berättade det här för en medlem som bara hade stämplat flex under flera års tid utan att ha blivit beviljad flexledighet utbrast hon ”Det är ju stöld!”. Och ja, så kan man faktiskt se det.
Om du är nyfiken på hur mycket ditt flexsaldo är värt kan du prova nedanstående uträkning.
Börja med att räkna ut din timlön som är din grundlön i månaden före skatt delat på 165 timmar.
Ta sedan ditt flexsaldo gånger timlönen och ta summan gånger 1,8 för att veta vad det hade varit värt i pengar, eller gånger 1,5 för att se hur mycket extra ledig tid du skulle få.
Räkneexempel i pengar
Grundlön i månaden före skatt: 30 000 kr/månaden
Timlön: 30 000 kr / 165 h = 182 kr/h
Flexsaldo: 25 h
Hur mycket är flexsaldot värt i kronor : 25 h * 182 kr/h = 4 550 kr
Hur mycket är flexsaldot värt i kronor med enkel övertid: 4 550 kr * 1,8 = 8 190 kr
Räkneexempel i ledighet
Flexsaldo: 25 h
Hur mycket flexsaldot är värt i flexledighet: 25 h x 1 = 25 timmar
Hur mycket flexsaldot är värt i enkel övertid: 25 h x 1,5 = 37,5 timmar
Har du frågor om ditt lokala flextidsavtal kan du vända dig till din chef eller den som är förtroendevald på din arbetsplats. Önskar ni på arbetsplatsen att få hjälp med att se över gällande flextidsavtal kontaktar ni er lokala avdelning.
Boka din lönecoachning!
Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!