Gott av alla ostbitar som blir kvar efter julbordet. 

 

Nu har vi dagen före julafton. 

 

Här kommer tips om vad ni kan göra med de där ostbitarna som blir kvar efter julbordet. 

Gör en ostsufflé! 

Här gäller ju mer ost desto smarrigare sufflé! 

Receptet är hämtat från Vår kokbok 

 

Till 4-5 portioner behöver du: 

3 msk vetemjöl 

3l dl mjölk 

1 msk smör 

4 stora ägg 

Minst 3 dl riven ost -Gärna olika lagrade ostar 

2 tsk majsstärkelse, Maizena 

Lite Cayennpeppar-det förhöjer ost smaken. 

Salt 

Vitpeppar 

Ugnstemperatur: 175 grader 

Sätt på ugnen. Vispa ut mjöl med lite av mjölken i en kastrull. 

Tillsätt resten av mjölken och fettet. 

Koka upp under upprörning och koka sen i 3-5 minuter. Låt sen smeten svalna lite. 

Skilj på äggulor från vitorna. Se till att ingen gula hamnar i skålen med vitorna. 

Rör ner en gula i tagit i smeten. Tillsätt sen osten i smeten. 

Rör ned majsstärkelsen. Det gör stadigare. 

Smaka av med salt, cayennpeppar och vitpeppar. 

Vispa vitorna till ett hårt skum. Tips-det ska gå att vända skålen upp och ner utan att skummet glider ur. 

Börja med att vända ner ¼ av skummet i smeten. Vänd sen ner smeten i omgångar i resten av skummet. Vänd ner och snabbt och lite slarvigt. Häll sen sufflésmeten i en välsmord, högugnsform. 

Tips-ta inte för vid form, då reser sig inte sufflén så högt. 

Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter. 

Sufflén är klar när äggsmeten stelnat lite, fått fin färg och gärna vuxit till dubbel höjd.

OBS! Öppna inte ugnsluckan förrän tiden gått ut, då är risken att sufflén pyser ihop! 

Servera genast!! 

Om ni vill ha mer matig sufflé kan ni lägga tex skinka i botten.

 

God Jul önskar 

Karin Nordén Persson 

Leg. Operationssjuksköterska 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!