Så befinner vi oss i maj månad och våren är här. Fåglarna sjunger, solen skiner och värmen kommer med en underbar doft från häggen som plötsligt står i blom. Vi närmar oss sommaren med stormsteg.Ulrika Hedelind

Maj månad innebär också att vi säger grattis till två fantastiska och viktiga yrken, nämligen våra legitimerade barnmorskor som firades 5 maj och våra legitimerade sjuksköterskor som hade sin dag 12 maj. Två yrken som kräver stor kompetens och har många möjligheter.

Sommaren som många av oss ser fram emot men även oroar sig inför. Hur ska det gå att få ihop schemat? Kan jag vara helt säker på att jag får min semester? Hur mycket beordrad övertid kommer det bli?

Detta är bara några av alla frågor och orosmoment inför den underbara sommaren. Återhämtning och semester är viktigt. Men om du av någon anledning ”sålt” en eller flera av dina semesterveckor så önskar jag att du ser till att redan nu få skriftligt beviljad semester under höstterminen. Jag säger det igen, återhämtning är viktigt för ett hållbart yrkesliv. Semesterlagstiftningen är en skyddslag som anger vad arbetsgivaren måste kunna erbjuda sina arbetstagare för att de ska kunna ha förutsättningar till ett hälsosamt arbetsliv. Fyra veckor sammanhängande ledighet under juni, juli och augusti. Detta gäller även oss som jobbar inom vården!

Efter sommaren kommer hösten och från 1 oktober gäller 11 timmars dygnsvila. Vi får många frågor om detta och ingen av oss har alla svar i dagsläget. Men jag tror verkligen att detta till slut kommer att mynna ut i något som är bra för oss. Vi kommer inte hitta och lägga det perfekta schemat första gången. Vi kommer behöva skruva både på schematurerna, rutiner och arbetsflöden. Vi ”tvingas” tänka nytt nu och prova andra, nya lösningar. Måste vi göra som vi alltid gjort? Varför gör vi som gör? Hur bör arbetsteamet se ut för att alla i teamet ska jobba med ”rätt” arbetsuppgifter? Det är viktigt att säkerställa rätt kompetens till rätt arbetsuppgifter. Som legitimerade yrken kan vi aldrig överlämna arbetsuppgifter som kräver vår kompetens! Vi måste stå upp för våra yrken, våra yrkesetiska koder och vårt legitimationsansvar. Du ska aldrig känna dig ”tvingad” att delegera något som du inte anser att du kan eller bör delegera. Tveka inte att höra av er om ni har frågor runt detta.

Men nu åter till våren, här och nu. Som ni säkert noterat så blev löneutfallet för Vårdförbundet i år under ”industrimärket” hos de arbetsgivare som är färdiga. Fortfarande kvarstår några kommuner.

Vi framför till samtliga politiker vi möter att Vårdförbundet anser att löneutfall under det normerande industrimärket är oacceptabelt. Vi har eller kommer inom kort även lämna en begäran om att få möta de arbetsgivare som har ett löneutfall under 4,1%. Om de inte justerar detta i år så anser vi att de måste ta det i beaktning till 2024 års lönerevision.

Sitter i skrivande stund på tåget mot Stockholm för att ha en heldag med temat arbetsmiljö och huvudskyddsombudsrollen tillsammans med övriga Vårdförbundsavdelningar i Sverige. En god arbetsmiljö är nyckeln till att kunna rekrytera och behålla personal. Hälsosamma arbetstider med möjlighet till rast, pauser, reflektionstid och egen utveckling är en del. En annan viktig faktor är att kunna söka ledigt och få den beviljad när man har behov för det och har sökt i god tid. Nått som är självklart i många branscher, och som självklart gäller oss som arbetar inom vården också.

Avslutar med att påminna om att vi nu är inne i Vårdförbundets rekryteringskampanj, värva en ny medlem och båda får en Sverigecheck och hör ni av er till oss så bjuder vi även på ”jobbfika”. Ni har och kommer ha möjlighet att möta oss utanför våra tre sjukhus. Vi har varit på husbilsturné i Karlskoga och Lindesberg. Den rullar in utanför USÖ onsdag 31 maj och då hoppas jag att vi ses och får en liten pratstund tillsammans. Tack till er som redan har besökt oss. Dessa möten ger mig energi att kämpa vidare. Fackligt arbete tar tid, men jag är övertygad om att vi tillsammans gör skillnad.

Tveka aldrig att höra av er och glöm inte behovet av att välja förtroendevald om ni saknar det på er arbetsplats. Den förtroendevalda är länken mellan arbetsplatsen och oss som arbetar på facklig tid.

Varma vårhälsningar

Ulrika Hedelind

Ordförande avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!