Isländska tomtarnas tid

Skrivet av Rosa Olafsdottir

12 december 2022

Örebrobloggen

I natt kom tomten!

Under natten kom den första Isländska jultomten till bygden. Han är den första i raden av 13 tomtar som kommer, en varje kväll fram till julafton. Sagan säger, att de 13 tomtarna bor med tomtemor Gríla, tomtefar Leppaludi och Julkatten, som är svart och elak, i en grotta någonstans på höglandet i Island.

När tomtarna förr i tiden gick ned till byarna och gårdarna innan jul, var det för att stjäla mat och ljus men även för att utföra rackartyg mot manfolket. Barnen skulle vara snälla och lydiga för annars kunde Gríla komma och hämta dem, stoppa dem i en stor säck och ta med till sin grotta där man trodde att hon kokade och åt dem. Det var också väldigt viktigt att alla skulle få något klädesplagg på julafton, för dem som inte fick något, kunde julkatten hämta och äta upp.

Tomtarna har alla ett namn som hänvisar till vad de gör när de kommer till manfolket. För exempel Hurdaskellir (Door-slammer) slänger igen dörrarna när han kommer och går, Kertasnýkir (Candle-stealer) stjäl ljus och Ketkrókur (Meat-hook) stjäl rökt lammkött som man i Island brukade förbereda innan julen.

Genom århundraden har tomtarna blivit snällare och slutat stjäla. Istället kommer de nu med en liten present som de lägger i barnens sko medan barnen sover. Skon måste stå på fönsterbrädan och har inte barnen varit snälla då finns det risk för att det dyker upp en gammal potatis i skon istället för en present.

Med tiden har tomten tagit upp internationell klädsel med röda kläder, vitt skägg och röd toppluva men det är på något sätt modekläderna. Till vardags ser tomten fortfarande ut som den alltid har gjort i kläder gjorda av ull i alla möjliga varianter.

På juldagen går den första tomten tillbaka till där den kom ifrån och efter det går tomtarna en efter en varje dag, till att den sista tomten lämnar bygden, 13 dagar efter julafton, på trettondagen. Då er juletiden slut!

the-icelandic-yule-lads

(klicka på bilden och läs om de olika isländska tomtarna)

Jag önskar er alla den Jul ni längtar efter!

Följ avdelning Örebro i sociala medier!