"Lönepott... vad betyder det egentligen?

Utbildning är något jag brinner för.

Jag älskar att utmana mig själv och läser gärna extra kurser som ger mig en bättre grund och gör mig stabilare och tryggare i mitt arbete. 2006 blev jag färdig sjuksköterska och 2015 examinerades jag och titulerar mig sedan dess som specialiserad ambulanssjuksköterska.
Vad gör nu detta för skillnad när det är dags att ”löneförhandla”? För det första kan man se just ordet ”löneförhandla” som ett skämt när man är anställd i en region. På min arbetsplats har man en lönemall som det gäller att få så många poäng som möjligt på och varje poäng är värd några kronor, ja du läste rätt ”några kronor”. Sen får du om du själv önskar, kanske ett delgivningssamtal med din chef där du återigen får höra att potten var liten i år och du kan inte få mer tyvärr. Så just ”förhandling” är att ta i!!

I år handlade det för min del om ett 3 siffrigt belopp. Är jag nöjd nej det skulle vara en lögn att påstå. Men jag försöker vara positiv så hoppet lever kvar att den nu utlovade potten på 50 miljoner till vårdförbundets professioner ska ge lite mer skälig lön för det arbetet jag och mina kära kollegor utför.

Nu är det våran tur!

Vi som arbetar nära patienterna och finns där dygnet runt för att hjälpa, vårda, lindra och bota våra medmänniskor.  Att man efter 16 år som sjuksköterska, dessutom specialistutbildad, fortfarande drömmer om en lön som är rättvis utifrån de kunskaper man besitter och de krav som ställs på en känns minst sagt trist.

Jag är glad att solen skiner och att jag fortfarande älskar att gå till mitt jobb och får ha fina kollegor omkring mig. Nu önskar jag att det här nya löftet ger oss den motivation som krävs för att orka fortsätta, för ärligt talat så är många av oss trötta på att strida för att vi ska få bättre arbetsvillkor och en skälig lön.

Önskar alla mina kollegor inom vården en skön sommar och jag hoppas innerligt att ni får den återhämtning som vi alla behöver efter några exceptionellt tuffa åt med pandemin.

Carolina Classon
Specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård
Skyddsombud och styrelseledamot i VF Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!