Till en superhjälte

Idag tillägnas bloggen alla superhjältekvinnor som lever gömda. Ni är så j__la modiga och fantastiska. Jag önskar att alla kollegor och hela vårdvärlden tar plats och står upp för er.

Tänk att du behöver lämna allt. Hem, vänner, identitet, pengar och fly. Fly för ditt liv. Att du inte kan sova hemma för att det är för farligt. Du fruktar för ditt och/eller barnens hälsa och liv. Det är många kvinnor som lever gömda i Sverige idag december 2021. Det är ännu fler fler som utsätts för våld hemma. Varje dag, året om.

Personligen känner jag stor ödmjukhet inför alla modiga kvinnor som senaste åren öppnat upp och berättat om våld i en nära relation. Om mäns väld mot kvinnor. Om övergrepp och om att leva gömd pga en våldsam partner. Ofta handlar det om barnens pappa.

Det minsta du som läser detta kan göra är att tro på dem. Sluta hitta på ursäkt för förövaren och undra om det verkligen kan vara sant. Han som är så bra. För sanningen är att du hittar förövare i alla former och från alla samhällsklasser.

Kvinnorna beskriver ofta hur svårt det är att våga söka hjälp. Om rädsla, medberoende och maktlöshet. Att inte bli ´trodd eller att inte få hjälp. Om att barnen behöver fortsätta träffa förövaren.. De beskriver att våld är mer än slag. Den finns nämligen oändligt många sorters våld, allt från fysiskt, psykiskt, socialt, sexuellt, verbalt och hot till våld med vapen. Vilket är vanligare än du tror. Lyssna på kvinnornas berättelser så kommer du inse att kreativiteten när det gäller att skada – den är bred och stor.

Det kan se fint ut utåt men vara kaos hemma. Det är sanningar som ibland är så vidriga att jag knappt vill läsa. Min önskan är att vi i vården och Vårdförbundet hjälper till med den förändringen som måste ske. Vi behöver tro på de som utsätts för våld. Alltid tro på kvinnan. Aldrig skuldbelägga kvinnan.

Vad har det med vården att göra tänker du ? Och vad f-n har det i örebrobloggen att göra? Eller tänker du – yes äntligen tar vi upp det viktigaste av alla ämnen just nu. Jämställdhet. Trygghet. Allas lika värde. Mäns våld mot kvinnor.

För det första är 90 % av medlemmarna i Vårdförbundet kvinnor så troligtvis finns det många som utsatts. Dessutom arbetar vi i vården och träffar kvinnor och barn som är utsatta, drabbade och t om lever gömda.

Jag önskar att det sker en förändring i kunskap om hur vi möter dessa kvinnor och barn. Jag följer en del eldsjälar, sidor och föreningar på sociala medier och inser att vi i vården kan bli bättre. Tänka till i bemötande. Lyssna, fråga och tro på den som berättar. Se till att prata ostört. Ge möjlighet att komma tillbaka eller ge kontaktvägar. Förstå att det kan ta tid att lämna och tid att våga berätta.

Om någon söker vård som lever gömd kan jag garantera att kvinnan inte lever gömd för att det är roligt. Eller för att hon vill. TRO PÅ HENNE. Bemöt med respekt. Och för guds skull säg aldrig ” varför lämnade du inte tidigare” eller ”måste du leva gömd”? Se till att INTE röja identitet och ha rutin för det. Jätteviktigt!

Min önskan:
Jag önskar att alla skapar rutiner på arbetsplatsen och går utbildning om våld i en relation och mäns våld mot kvinnor. Jag önskar att ingen mer kvinna eller barn som skadats eller dör pga #mänsvåldmotkvinnor. Jag önskar att min dotter och hennes vänner växer upp i en värld där det inte behövs skyddade boende – för kvinnor och barn. Jag önskar att du som läser bloggen inser att det är vi som behöver stoppa detta – tillsammans.

Och till alla er superhjältar önskar jag en fin och trygg jul.

Ann-Sofie
Mamma. Leg sjuksköterska. Medmänniska.

Tips att följa. Tips att läsa.
Instagram : @gomda.kvinnor @ninarungs @unizonjourer
Eklund Pia ”Vi bryter Tystnaden”
Gartéus Madeleine ” Jag var hon : tio berättelser från kvinnor som överlevde


Följ avdelning Örebro i sociala medier!