Hur kommer det sig att mina vänner gillar en mandarinand så mycket mer än en jämlik pension?

Funderingar så här i adventstid…Jag gick runt mina kvarter här i höstas och fick se den berömda mandarinanden som flugit fel och hamnat i Svartån. Ända från Kina hade hen flugit och måste ju tagit av lite fel, ca vid Turkiet kanske… vad vet jag.

Jag la glatt ut en bild på mina sociala medier och fick många ooohhh och aaahhh och gillningar, lite kul tyckte jag, anden var ju så fin. Sen började jag tänka på vad som mina vänner på Facebook och Instagram gillar. De tycker om när jag lägger ut fina bilder på solnedgångar, blommor och slottet förstås, jag får kanske 50-60 gillningar. Jag fullkomligt älskar att ta kort på Örebro slott., det är sedan länge känt!

Men när jag skriver om den dåliga löneutvecklingen inom vården så hade jag 2!!! Tummar på den och då ska det tilläggas att jag har 347 vänner på Facebook( ganska normalt tror jag) och av dom är drygt 75% inom vården skulle jag tro. Och då tänker väl vän av ordning att de flesta där vill ha en bra löneutveckling.

Ett annat exempel, ett inlägg om 9 september, en dag som visar skillnaden i pension mellan män och kvinnor. Omräknat till dagar så slutar kvinnor få pension den 9 september och män fortsätter få resten av året. Viktig skillnad och väldigt fel skillnad, det inlägget hade också 2 st bara uppmärksammat( min man och min bästa kollega J). Till och med en nästan helst svart bild( fin stjärnhimmel iof) gav väldigt många fler ”likes” och kommentarer.

Vad betyder då detta? Är detta den ”ökända” algoritmens fel? Syns inte de mer allvarliga inläggen? Är mina vänner bara ute på sociala medier för att scrolla lite för att förnöja sig en stund och inte vill läsa såna tråkigheter och orättvisor?

En anledning tror jag att det faktiskt är lite jobbigt att behöva klicka sig in på en blogg eller artikel och läsa innan de vill trycka nåt. Det kan ju vara nåt som man absolut inte står bakom. Tänk om den där Helena lagt ut nåt helknäppt? Eller hur??? Det skulle jag aaaldriiig.

Vad vill jag med detta då? Jaa, jag vill ju inte att ni slutar gilla mina ”fina” bilder på slott, fåglar och mina söta katter men egentligen bara visa på svårigheterna att skapa en meningsfull diskussion på sociala medier i frågor som jag tycker är viktiga, som lön, pension och jämställdhet. Och bara för att jag tycker dessa frågor är viktiga så är det ju faktiskt så att vi får tycka olika som tur är. Själv gillar jag blandningen av allvar och lättsamheten i såväl Instagram som Facebook, ibland en fin bild och ibland något mer allvar som till exempel om den ojämställda pensionen.

Kärlek åt er alla och en riktigt GOD JUL, särskilt till mina fina följare på sociala medier som jag hoppas få ha kvar trots denna blogg ha ha.

Helena Nyrèn
Förväntansfull Förtroendevald och huvudskyddsombud

Följ avdelning Örebro i sociala medier!