Vem är den där Vårdförbundet alla pratar om?

Skrivet av Anna Glader

4 oktober 2021

Örebrobloggen

Inte ovanligt att man som förtroendevald ofta hör kommentaren ”Men du som är Vårdförbundet” från medlemmar. Som ny förtroendevald fick jag ofta känslan att allt hängde på mig när medlemmarna kom med någon fråga eller något de ville lyfta. När jag gått min utbildning för förtroendevalda ljusnade det för mig. Det var INTE jag som bar allt på mina axlar. Även om jag tidigare redan förstått att allt inte var upp till mig utan att det var VI så kände jag att utbildningen verkligen stärkte min roll. Kanske har det lite med hur man är som person men även hur vi jobbar i professionen. Vi är så vana problemlösare så kanske det var därför min känsla var att jag skulle lösa allas problem. Ser med varmt hjärta tillbaka på förtroendevaldautbildningen. Den gav mig precis vad jag behövde som ny förtroendevald. Jisses vad roligt vi hade! Högt i tak och diskussionerna haglade. Blir så full i skratt när jag tänker tillbaka på rollspelet vi hade. Den som spelade förtroendevald gav mig verkligen nåt att bita i när min roll var arbetsgivare. Kände mig så påfylld och full av energi. Engagemanget växte ytterligare. Kommer än idag ihåg vilka jag gick min grundutbildning för förtroendevalda med. En av dom stöter jag frekvent ihop med och blir så glad när jag hör att personen ifråga är lika full av engagemang då som nu.

Under min fackliga tid i avdelning Örebro har jag nu fått möjlighet att själv vara utbildare. Först var känslan ”men ska lilla jag kunna utbilda…” Men även här växer man ju med uppgiften och utmaningar är ju roliga (har jag hört). Det jag som utbildare vill förmedla är ett öppet klimat, alla frågor är välkomnade och att ingen kan allt från början. Det jag även vill förmedla är att allt hänger inte på den förtroendevaldas axlar. Det är VI som tillsammans är Vårdförbundet och att man coachar medlemmarna. I mitt uppdrag som förtroendevald har jag alltid känt stor stöttning från mina kollegor på arbetsplatsen. Det har betytt oerhört mycket för mig. För det är ju trots allt de som valt mig.

Det är också okej att vara ny. Lika som man är ny på en arbetsplats får man vara snäll mot sig själv och tillåta sig själv att vara ny förtroendevald. Det tar tid att sätta sig in i allt och det är okej! Som sagt, det är trots allt VI som är Vårdförbundet tillsammans! Sen har en klok person i min närhet sagt att man ska fira fackliga segrar. Tänker också att detta är viktigt! Vi får inte glömma de små framstegen vi gör. Då växer vi ytterligare i vårt uppdrag och samtidigt påminns vi om att vi faktiskt tar oss framåt.

Anna Glader, Leg. Sjuksköterska och Barnsjuksköterska

Förtroendevald på facklig tid och en av utbildarna för nya förtroendevalda i avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!