Män tjänar 100 kronor, då tjänar kvinnor 90….

Kan man bli mer deprimerad än av att se den rubriken?! Ibland tänker jag att Sverige är väl ändå jämställt, och sen tänker jag en gång till och då inser att jag att vi inte är riktigt framme än. Jag hörde på radion att många unga killar tycker att tjejer har det ”för lätt”,  att många är ganska ointresserade av frågan. Absolut, det är inte alla unga män. Men det visar på att vi inte är framme än. Är vi fast i inarbetade roller?

Kvinnor har ofta bättre betyg och längre utbildning, trots detta är det oftare män som sitter i beslutsfattande roller? Då talas det om att skolan inte fungerar för killar och behöver förändras. Formades inte skolan för pojkar ursprungligen och flickor fick sen anpassa sig in i den?

Sen är det ju ett eget problem att det är en ”kultur” bland killar att inte plugga och göra en akademisk karriär som tjejer, eller är det som en tidning skrev att killar diskrimineras i betygsättningen och tappar sugen. Att det inte syns i betygen att de kan prestera men tjejer som lämna in uppgifter i tid och är mer uppmärksamma får bättre betyg och får därmed bättre självkänsla?

Hur pratar man jämställdhet i skolans värld? Hur pratar vi jämställdhet på våra arbetsplatser? Lever hierarkier kvar!? Jag har hört en del medarbetare komma till mig som chef, säga att de inte ”törs” prata med några läkare då de känner sig underlägsna. Jag trodde i min enfald att detta var borta med vinden! Men det är det inte. Det är ju sjukt! Vi arbetar som ett team för patienten. Hur pratar vi med varandra? Med respekt åt alla håll hoppas jag. VI måste alla ta ansvaret i den frågan. Våga fråga, höja rösten och säga vad man tycker. Det är också jämställdhet!

 Inser alla den lön vi har påverkar pensionen? Så Om du vill gå ner i procent för att rådda runt familjen? Vad kommer det kosta dig?  Kan du ersättas på annat sätt? Kan du göra det under en begränsad tid? Kan din partner betala in till ett sparande för att justera skillnaderna? Kan båda föräldrarna gå ner lite i tid för att minska de ekonomiska skillnaderna?

I genomsnitt har kvinnor 69% av mäns pension enl NA!!!! Är det inte sjukt? Detta är också ett problem i ett annat perspektiv, stannar kvinnor kvar i relationer som inte är hälsosamma pga ekonomi? Detta då ju äldre kvinnorna är, desto större är skillnaderna på pensionerna.

Kvinnor väljer oftare än män att arbeta inom den offentliga sektorn och där är man inte direkt löneledande, (och ja, jag förstår det, då det är skattefinasierat)… Pratade med en ung medborgare och där hen arbetade krävdes ingen längre utbildning, det var meriterande om man hade gymnasieutbildning men inget krav. Efter 5 år där hade man 31 000/ mån. Hur länge har en sjuksköterska arbetat innan hen har 31 000/ mån? jag vet en kollega som arbetat 5 år och lönen är 29 000… plus en massa studielån! Jag är inte missunnsam men anser att det måste löna sig med utbildning och att arbeta med människor, FÖR människor.

Under denna pandemi har det lyst igenom att det är viktigare än någonsin med kompetens och erfarenhet. Och ja, det söker fler än någonsin till sjuksköterskeprogram mm men sen ska de ju stanna kvar! Vi måste fortsätta arbeta för villkor- lön och arbetsmiljö!  

Det är därför jag blev 1a linje chef, jag brinner för att medarbetare ska ha en bra arbetsmiljö, trivs personalen, då trivs våra kunder- patienterna!  Och det är därför jag arbetar fackligt nu! Jag vill att alla ska ha det bra på jobbet!      

Helena Nyrén
Förtroendevald och före detta chef

Följ avdelning Örebro i sociala medier!