Lika coolt som fotvårtor, blixthalka och klamydia

När partipolitiska ungdomsförbund försöker vara roliga så kan det gå fel. Väldigt fel. Och om Centerpartiets ungdomsförbunds intention inte var humor, utan faktiskt allvar så är det faktiskt ännu värre.

Häromdagen la CUF, Centerpartiets ungdomsförbund, ut en bild på en knuten näve och en text som sa ”Fuck facken”. Det var inte den grönaktiga färgen på bilden som fick mig att bli lätt illamående. Budskapet från ungdomsförbundet kändes som en hälsning från en diktatur i ett fjärran land där facklig organisering är förbjuden och anställda behandlas som slavar utan några som helst rättigheter. Men det var faktiskt här, i Sverige som ett, för mig veterligen demokratiskt partis ungdomsförbund väljer att hoppa på organisationer som arbetar för att vi ska ha ett gott samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare, som strävar efter att balans ska finnas mellan arbete och fritid och som kämpar för att anställda, oavsett om det handlar om chef eller medarbetare, ska kunna bedriva sina arbeten på ett tryggt och säkert sätt utan att riskera sin hälsa.


Det är en mänsklig rättighet att gå med i en fackförening enligt FN´s deklaration om de mänskliga rättigheterna artikel tjugotre i fjärde underavdelningen. Det har dock inte alltid sett ut så och många människor har kämpat med sina liv som insats för att nå dit vi är idag.

I många delar av världen är facklig organisering förbjudet även nu i modern tid. I flera länder i Mellanöstern och Afrika är massarresteringar, begränsningar i strejkfrihet och våld mot fackliga nästintill vardagsmat. Under 2018 mördades 53 människor för att de var fackligt engagerade. Några av de värsta länderna för fackligt aktiva är Algeriet, Guatemala, Colombia, Kazakstan, Egypten, Saudiarabien och Turkiet.
Är det av beundran för någon av dessa länder som CUF delar den här bilden om fackförbund?

Jag vill inte tro att unga människor som är politiskt engagerade egentligen kan stå för det budskap som basunerades ut häromdagen. Någon har uppenbarligen tagit dem i örat också, eftersom bilden raderades efter en stund. Dock först efter att kommentarsfältet fyllts med arga kommentarer från personer, som liksom jag, blev djupt besvikna på att Centerpartiets ungdomsförbund kan stå för något så urbota dumt som bilden symboliserade. Bristen på kunskap är uppenbar….


Om ni som delade bilden på något vis tyckte att det var ett ”coolt” budskap ni delade så kan jag meddela att det var ungefär lika coolt som fotvårtor, blixthalka och klamydia


Sist vill jag bara säga: Fuck okunnighet!
Åsa Mörner. fackligt engagerad i Vårdförbundet

Följ avdelning Örebro i sociala medier!