En strålande profession

Varma blickar, tröstande ord och försök till uppmuntran. Mitt lilla 6-åriga ben värker och är färgat i regnbågens alla kulörer. Det var nog ingen bra idé att hoppa från den där höga lekställningen… Men jag fick i alla fall ett gips som alla mina kompisar kunde skriva på!

Inte alltför många år senare; en ny regnbågsfärgad kroppsdel, en bruten arm; också den orsakat av alltför våldsamt lekande. Diagnos ställd via röntgenundersökning och legitimerade röntgensjuksköterskor.

Min personliga erfarenhet av röntgen är begränsad. Precis som säkert många andra, så trodde jag att röntgen handlade om att se om man har fått en fraktur eller inte.

Ända tills jag blev vuxen och började arbeta inom sjukvården. Mina patienter skjutsades dit för alla möjliga olika undersökningar; CT, ultraljud, kontrast, MR, PET, gammakameraundersökningar…. Om det inte hade varit för röntgensjuksköterskornas stora kunskap om hur, var och när man ska undersöka en skada så skulle förmodligen inte mina patienter blivit friska.

Röntgensjuksköterskor kombinerar omvårdnad av människor med högteknologiskt kunnande. Röntgensjuksköterskan bidrar med både teknisk skicklighet och varmt omhändertagande av patienter i utsatta lägen. Yrket bidrar till att rätt diagnos och behandling ges och räddar liv!


Den legitimerade röntgensjuksköterskan är helt enkelt livsviktig! De besitter specialistkunskap som ingen annan gör och ser till att du och jag får rätt vård och behandling när vi är sjuka och skadade, men deras insatser är också helt väsentliga vid förebyggande hälsoundersökningar tex mammografi. Yrket är under ständig utveckling och det kommer ny teknisk utrustning i ett rasande tempo; att hålla sig uppdaterad ingår i röntgensjuksköterskans legitimation. Att kunna lugna en orolig patient eller anhörig är ett minst lika stort ansvar som ligger på deras axlar.


Men många i vårt samhälle vet inte ens vad yrket är och vad som faktiskt krävs för att bli legitimerad röntgensjuksköterska. Det kanske till och med är så att många som arbetar inom vården inte heller vet vilken kompetens professionen har och hur de bidrar till en god och säker vård. Media dränks av rapporter, insändare, dokumentärer och artiklar om sjuksköterskor och barnmorskor. Men röntgensjuksköterskor kan upplevas som en osynlig profession, några som bara finns där.

Om vården ska utvecklas och bedrivas säkert måste alla professioner involveras. Nu är det dags för alla röntgensjuksköterskor att kliva fram i rampljuset!


Idag vill jag hylla alla röntgensjuksköterskor på er internationella dag! Era insatser räddar liv! En strålande profession helt enkelt!

/Åsa Mörner,
Sjuksköterska, barnmorska, styrelseledamot avd Örebro samt förbundsstyrelseledamot Vårdförbundet

Här kan du läsa en alldeles färsk debattartikel om röntgensjuksköterskor

Följ avdelning Örebro i sociala medier!