Vad har en brosch med barnmorskor att göra?

Alldeles nyligen föddes en ny medlem in i Vårdförbundets familj. Men det är inte vilken medlem som helst; det är en Barnmorskebrosch som sett dagens ljus och som väntar på att få pryda alla barnmorskemedlemmars arbetskostymer!

Men varför kanske du undrar? Varför ska Vårdförbundet producera en brosch? Finns det inte redan en?

Alla fyra professioner i Vårdförbundet har en brosch som symboliserar just deras yrke och den unika kunskap som yrket har. Broscherna har varit kopplade till yrkenas professionsförbund. Men för snart två år sedan hände något som ledde till att en av Vårdförbundets professioner splittrades gällande facklig tillhörighet. Svenska barnmorskeförbundet blev en del av fackförbundet Srat och därmed ett konkurrerande förbund till Vårdförbundet. En konsekvens av detta var att för merparten av Sveriges barnmorskor, så upphörde möjligheten att vara medlem i ett professionsförbund, åtminstone på det sätt som det varit tidigare och som exempelvis sjuksköterskor har via Svensk sjuksköterskeförening.
En stor sorg för många.

Ytterligare en konsekvens blev att den brosch som symboliserat barnmorskeprofessionen nu blev kopplad till ett annat fackförbund istället för en professionsförening. Många barnmorskor som valde att fortsätta vara medlemmar i Vårdförbundet kände att den brosch de tidigare burit med stolthet, nu förlorade sitt syfte och tog av sig broschen. Det är inte konstigt eftersom få vill bära en brosch med en organisations namn på som du inte är medlem i. Om du inte är medlem i tex Liberalerna, PRO eller Svenska Kennelklubben så bär du kanske helt enkelt inte deras brosch.
Det fanns också ett krav på medlemskap i Srat för att ens kunna få köpa broschen, ett krav som slopats ungefär i samma veva som Vårdförbundets brosch släpptes.

Önskemålen om en brosch ekade högt och ljudligt bland barnmorskemedlemmar. Och efter en hel del klurande och krystande fram och tillbaka så har vi nu, äntligen fött fram en Barnmorskebrosch!

Barnmorskebroschen symboliserar både professionen, men också kvinnan, de som har en livmoder och barnet.
Broschen symboliserar helhet, solidaritet och kunskap. Vi barnmorskor stöttar genom hela livet; när livet känns som svårast och vid livets absoluta höjdpunkt.
Genom att bära den här broschen visar du inte bara att du är legitimerad barnmorska. Du stödjer också organisationen Kvinna till Kvinna och deras arbete för kvinnors rättigheter i världen.

Broschen är också en symbol för ditt medlemskap i Vårdförbundet som finns med dig i hela ditt yrkesliv.
Den vackra designen står Syster P för och den finns i silver och guld.

Oerhört stolt, glad och tacksam över vår nya Barnmorskebrosch!

Åsa Mörner, stolt legitimerad barnmorska
Styrelseledamot avd Örebro, Förbundsstyrelseledamot Vårdförbundet

En barnmorska under livet- Hela livet!

Bär din brosch med stolthet! Självklart kan du fortfarande bära din gamla brosch också om du önskar.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!