Sommarplåga

Skrivet av Ann-Sofie Gustavsson

20 juli 2018

Örebrobloggen

Hur har du det på jobbet i sommarvärmen? 

I sommar levererar Sverige sol, oändliga badmöjligheter och bra väder oavsett semesterperiod.  Ingen kan klaga på avsaknad av ”fint väder”. Baksidan av solmyntet är bränder, torka, hälsorisker och att fläktar, portabla AC anläggningar och annat som kan underlätta i värmen är slut. Överallt. Sommarvärmen påverkar.

Det är varmt ute, hemma och på arbetet.

I år är sommarvärmen ett arbetsmiljöproblem på många arbetsplatser i vården där varken lokaler och kläder är anpassade efter den ihållande värmen. En konsekvens blir också att koncentrationen hos oss som arbetar under extremvärme är sämre.

Vad gäller på arbetet då?
Kan vi påverka varma arbetsförhållanden? Enligt Per Nylén på arbetsmiljöverket har arbetsgivaren det huvudsakliga ansvaret för att se till att arbetsplatsen har bra klimat, men även fastighetsägaren är skyldig att se till att fastigheten kan erbjuda en god arbetsmiljö.

Kom ihåg avvikelser, prata med chefen om arbetsmiljön och ta gärna kontakt med ditt skyddsombud. (Och glöm inte att dricka ordentligt!)

Ann-Sofie Gustavsson
Avdelningsordförande Vårdförbundet avdelning Örebro
Huvudskyddsombud  

Följ avdelning Örebro i sociala medier!