M som i maskulin och lön

Skrivet av Ann-Sofie Gustavsson

7 mars 2018

Örebrobloggen

Kommer du ihåg Hylands ABC-bok? En bok med rim och illustrationer, som såldes till förmån för leprasjuka barn. Det var med andra ord rim som ”Maskulinum är ett kön som har mycket högre lön” och andra käcka uttryck som förgyllde min och andras barndom.

Lön är en av de viktigaste frågorna för våra medlemmar och jag hävdar envist att löneutvecklingen påverkas mycket av genusfrågan.

Handen på hjärtat så är det en bra bit kvar till jämställda löner i Sverige. Vi vet att kvinnor i allmänhet har lägre lön än män – för samma arbete. Kvinnodominerade yrken tjänar mindre än mansdominerade. Löneskillnaden  finns och påverkar tydligt både möjligheter och pension.

Det räcker inte med en årlig löneökning för att rätta till en livstids felvärdering. Vi tar små steg mot jämställda löner, men i nuvarande takt kommer kanske min dotter, som ännu inte börjat arbeta, få vara med när vi har jämställda löner.

För lönen spelar stor roll. Det är inte bara en fråga om rätt värdering och ett kvitto av din kompetens. Det handlar om pengar. Mängden pengar avgör, vad du kan göra, leva, åka på semester och din pension. Lönen spelar roll!

Imorgon uppmärksammar vi internationella kvinnodagen och att vi tagit oss ett par minuter närmare ”lönheladagen”.

Ann-Sofie Gustavsson
Avdelningsordförande Vf Örebro

 

 

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!