Vårdkrisen är ingen "utmanande" OS-gren som ska vinnas!

Jag är så förbannat less på alla politiker som använder sig av ordet ”utmaning” när det faktiskt handlar om en nationell kris i vården. En kris som inte bara drabbar de som är anställda, de som tvingas gå på knäna, arbeta övertid och känna sig som urvridna disktrasor efter arbetspassets slut.

De som drabbas värst är såklart våra nära och kära, mamma, pappa, barn eller barnbarn, vår granne, kollega eller bekanta som drabbas av ohälsa och hamnar i kläm när det gäller vård i rätt tid, korrekta bedömningar och allmänt mänskligt omhändertagande i samband med sjukdom. För när vården inte har rätt förutsättningar, något den inte haft på flera år, så får människor lida. I onödan. Vi kan läsa om dem dagligen; på sociala medier, i dags-och kvällstidningar och i nyhetssändningar och debattprogram. Ingen kan ha undgått hur sjuka människor tvingas genomlida vårdköer och försenade möjligheter till bot eller lindring, kanske med sitt liv som insats.

Krisen i vården är ingen OS-gren. Det är ingen ”utmaning”; inget målsnöre som ska sprängas, segerpall som ska bestigas eller pokal som ska höjas till skyarna. Krisen i vården är verklig, den är ond och orsakar djupt mänskligt lidande. Vårdkrisen behöver konkreta lösningar och dessa lösningar handlar om att tillgodose vården med resurser och att skapa attraktionskraft i bristyrken såsom sjuksköterskor, undersköterskor och barnmorskor.

Att kalla vårdkrisen för ”en utmaning är som ett slag i ansiktet. Ett slag i ansiktet på de som kämpar med att upprätthålla säker vård och inge förtroende och empati till de som kämpar mot smärta i kropp och själ. Och det är en knytnäve i ansiktet på de som inte fått rätt behandling i rätt tid, de som får lida, våndas och vrida sig i ångest.

Vi har kommit en bit in på 2018. Valåret 2018. Nu börjar kampen om att vinna makten, att nå målsnöret, bestiga tronen och regera. Det är nu ”utmaningen” har antagits.

Vem brydde sig om den innan det fanns ett pris i form av majoritet att vinna?

Åsa Mörner

Legitimerad sjuksköterska och barnmorska

Följ avdelning Örebro i sociala medier!