Varför ska man egentligen vara medlem i ett fackförbund? Behövs verkligen det år 2017? Och vad gör facket för mig, egentligen? Den där medlemsavgiften kan jag faktiskt göra något roligare för och dessutom kan jag förhandla för min egen del. Facket har inte gett mig någon hög lön….

Känns det igen? Är det du eller en kollega som sällar sig till antifackföreningsindividerna? Det konstiga hos missnöjesprofilerna är att det oftast är just dessa som är mest missnöjda med sin lön, arbetsmiljö och sina arbetstider. Men självklart är de missnöjda även med sitt fackförbund. Som en gnällig närking ungefär ”Dii går aaaldriiig”. Är det inte löjligt negativt att klaga på den enda organisationen som faktiskt arbetar heltid med att försöka förbättra för Gnällspikarna. Nästan komiskt. Dessutom drivs organisationen av medlemmarna själva, vilket alltså innebär att det finns all möjlighet i världen att påverka organisationens riktning och mål. Precis som när det handlar om Sveriges riksdag och regering. Kan det möjligtvis vara så att Gnällspikarna som inte vill vara med i ett fackförbund också är de som har störst politikerförakt och som ligger kvar på soffan i samband med våra demokratiska val? (Nej jag har inga vetenskapliga belägg för mitt påstående. Beprövad erfarenhet dock…)

Personligen drivs jag av en vilja att förändra och förbättra. Precis som vid ett partipolitiskt engagemang så sökte jag mig till den organisation där jag kan få utlopp för mitt engagemang. Och då var Vårdförbundet ett givet val. Var kan jag annars arbeta för bättre villkor?

Nej facket har inte gett mig hög lön. De ger mig ingen lön överhuvudtaget. Det är arbetsgivaren som gör. Det är inte heller facket som bestämmer hur mitt schema eller mina arbetsuppgifter ska läggas upp. Det är också arbetsgivaren som gör. Men genom mitt medlemskap kan jag vara med och påverka hur arbetsgivaren tänker kring arbetstider, löner och arbetsfördelning eftersom mitt fackförbund samverkar med arbetsgivaren. Det betyder ju inte att mitt förbund bestämmer. Det handlar om förhandling, om givande och tagande och om partsgemenskap. Jag har också möjlighet att sprida verklighetsbilden till våra styrande politiker om hur deras politiska beslut påverkar vården, den anställde och patienten.

Jag tycker inte heller att allt är bra. Jag gnäller, klagar och tjurar ihop av dåliga förhandlingar, otillräckliga lönepåslag och alltför långsamma förbättringar. Skillnaden på mig och en urbota Gnällspik är att jag försöker göra något konstruktivt istället för att bara klaga. Jag inser också att ensam inte är stark och att det, tyvärr, inte går fort att förändra.

Det är lättare att göra sig hörd om man är flera som höjer rösten samtidigt. (Marianne Lundqvist, ordförande i Vårdförbundet 1976-1986)

Så till dig kära Gnällspik; ge dig själv en riktigt bra julklapp i år och investera i dig själv, dina nuvarande kollegor och dina framtida kollegor- bli medlem i ditt fackförbund och förvandla ditt gnäll till påverkan. Jag lovar att det kommer att kännas mycket bättre.

Den fackliga rörelsen driver inte frågan för sig själv utan för nästkommande kår.(Sineva Ribeiro, ordförande 2011-)

Åsa Mörner
Legitimerad sjuksköterska och barnmorska
Medlem och förtroendevald i Vårdförbundet

Följ avdelning Örebro i sociala medier!