Man kan undra över hur de matematiska kunskaperna står till hos de styrande på Karolinska Universitetssjukhuset. 880 000 surt förvärvade skattemedel har lagts ned på att rekrytera 12 stycken sjuksköterskor. Från Grekland

En rekryteringsgrupp på 11 personer gav sig ut på Korståg till Grekland för att frälsa ett gäng sjuksköterskor. Självklart bodde korsriddarna på 4-och 5-stjärniga hotell under vistelsen i det soliga landet vid Medelhavet. Om det ingick Retsina och fetaost förtäljer ej historien.

Rekryteringsgrupp? Grekland? 880 000 kronor?

Är det någon mer än jag som undrar varför inte ”rekryteringsgruppen” lyckades fånga svenska sjuksköterskors intresse för att arbeta på ett svenskt sjukhus? I Sverige? Mig veterligen så examineras mängder med sjuksköterskor i vårt avlånga land. En annan fördel med svenska sjuksköterskor är att de inte bara är legitimerade. De talar svenska dessutom. Men kommunikation verkar ju inte vara så viktigt på Karolinska Universitetssjukhuset. I sådana fall hade de kunnat arbeta fram ett attraktivt erbjudande här i Sverige. Till svenska sjuksköterskor.

En långsiktig, väl genomtänkt investering hade varit att satsa på att erbjuda attraktiva villkor till de sjuksköterskor som finns i vårt eget land. Man skulle kunna säga att de skattemedel som använts för att utbilda sjuksköterskor på svenska högskolor och universitet återinvesteras genom att anställa dessa svenska sjuksköterskor när de är färdigutbildade.

Jag vet inte hur villkoren ser ut för sjuksköterskor i Grekland men jag är tämligen övertygad om att de inte är några höginkomsttagare. Jag vet inget om hur utbildningen och kompetensnivån är hos grekiska sjuksköterskor heller. Vad jag däremot vet är att väldigt få greker talar flytande svenska så pass bra att man skulle kunna arbeta inom sjukvården i Sverige där kommunikation är en otroligt viktig del av arbetet.

Medan solen skiner nere i Grekland pågår en vårdkris i kalla Sverige. Det är inte brist på vårdplatser. Det är inte brist på sjuksköterskor. Det är brist på tillräckligt attraktiva villkor för att kunna rekrytera och behålla sjuksköterskor. Men istället för att förbättra villkoren och styra det sjunkande skeppet upp till ytan igen så letar man efter genvägar och kryphål. Men det finns inga genvägar.

Det är som ett slag i ansiktet. Ett hån. Förnedrande.
Allt för att inte höja lönerna.

Åsa Mörner
Leg sjuksköterska
Leg barnmorska

Följ avdelning Örebro i sociala medier!