…så därför tänkte jag vara positiv istället. Typ vända på steken och vinkla det på ett annat sätt.

# Flera barnavårdscentraler har stått helt utan personal då arbetsvillkoren har varit oacceptabla. Men istället för att krångla till det med att arbeta fram attraktiva villkor så jobbar arbetsgivaren med att plocka runt befintlig personal från andra vårdcentraler så att man kan upprätthålla en fasad av att allt verkar okej. Att flera specialistsjuksköterskor på BVC blivit sjukskrivna eller sökt sig till andra jobb kan säkert lösas med ytterligare ”omfördelning” av arbetsuppgifter till ”andra” BVC:n.

# Bristen på sjuksköterskor lamslår svensk sjukvård. Men några kreativa arbetsgivare i landet beslutar sig för att starta enheter helt utan sjuksköterskor istället! Hurra, då spelar det ju ingen roll att vetenskapen har bevisat att dödligheten ökar markant och risken för vårdskador eskalerar. Skönt att slippa tänka negativt.

# I Västerbotten tvistar man om vitsen med 4 veckors sammanhängande semester Troligtvis får de stridande barnmorskorna inte det men de får skadestånd och det kompenserar ju återhämtning, eller hur?

# Pga den ständiga bemanningsbristen har nästan hela styrkan av biomedicinska analytiker sagt upp sig från Kirunasjukhusets enhet för klinisk kemi och transfusionsmedicin. Men då kan man ju stänga och det sparar nog en del pengar!

# Pga nedläggningen av flera förlossningsavdelningar riskerar födande kvinnor att inte hinna fram till förlossningen. Men tänk vilken förlossningshistoria man kan berätta om när man fått föda sitt barn i bilen!

# ”Årets sommar i vården ser ut att bli jobbigare än i fjol. Personalbristen slår alla rekord och det drabbar framför allt förlossningsvården, operation och psykiatrin. På åtta år har vårdplatserna på landets sjukhus minskat med över tio procent till 18 800 bäddar.”

Rekord är ju alltid kul.

Visst känns det härligt att få vara lite positiv mitt i all vårdkris?

Nej det hjälper inte att vara negativ. Men inte kommer man nån vart med att vägra se verkligheten heller.

 

Åsa Mörner, leg sjuksköterska och barnmorska

Obs! Viss ironi kan förekomma i inlägget.

 

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!