Vi är livsviktiga och behövs dygnet runt- dags för våra arbetsgivare och politiker att visa det

Sveriges kommuner, regioner o landsting klarar sig inte utan oss, inte en dag inte en sekund. Ändå behandlas vi på många arbetsplatser som ett namn på en rad som behöver täckas. Är det hållbart? NEJ! Det finns massor av bevis på det. Det är dags för våra arbetsgivare att vara rädda om oss. Fråga oss vad vill vi ha för att stanna på arbetsplatsen och för att vilja ta anställning.

Vi har varit på en liten miniturné med politiker i bl a Örebro kommun som vi kallar Vårdvandra. I Hemsjukvården är det väldigt svajigt. På ett område saknas 2/3 av sjukskötersketjänsterna. Ja ni hörde rätt! Och nu kommer sommaren med allt vad den innebär. Sommarvikarier i hemtjänsten som ska delegeras och som är ovan. Från sjukhusen kommer patienter hem snabbt och är svårt sjuka pga plats- och personalbrist. Sjuksköterskor ska ha semester och det löses med att bemanningen dras ned.

Läget är minst sagt förtvivlat. Det finns inte ens bemanningssjuksköterskor så att det räcker. Vi från Vårdförbundet ser att arbetsgivaren är på fråga alldeles för sent. Vi har försökt länge att ha dialog om situation med att sjuksköterskor inte trivs och blir sjuka av en omöjlig arbetssituation. Arbetsgivaren måste ge sjuksköterskor det dom vill ha:
1. Mer i lön.
2. Attraktiva scheman, gärna arbetstidsförkortning med full lön
3. Betald specialist utbildning, gärna AST.
4. Rimlig arbetsbörda med balans mellan krav och resurser.
5. Chefer och ledning som lyssnar och kan stötta sjuksköterskorna.

Listan kan göras lång och det behöver inte vara i den här rangordningen, men det var lite av det som kom fram under Vårdvandringen i Örebro kommun.

Jag önskar er alla en riktigt skön sommar!!

Vid tangenterna:
Nadya Lehto
Förtroendevald/huvudskyddsombud
Styrelseledamot
Vårdförbundet avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!