Politiker på rull i hemsjukvården

Klockan ringer irriterande tidigt denna dag, men ganska pigg i alla fall. En snabb dusch, lite frukost och sen iväg. Resan går mot Odensbacken i Östernärke, där sjuksköterskan Helena lovat att ta emot.

Väl på plats tas jag emot och morgonen inleds med en uppiggande kopp kaffe och ett samtal tillsammans med Helenas arbetskamrater. Jag får en presentation av den lokala organisationen och vilka besök som vi planerar genomföra innan lunch. Alla kunder är vidtalade om att jag skall följa med under dagen och det känns tryggt att veta. Att följa med hem till för mig okända personer och deras anhöriga är ändock ett intrång i deras privata svär.

Första resan blir ganska lång då avstånden är stora i Östernärke, men vårvägarna är bra och framkomligheten god. Min tanke går till vintern när det kan vara mycket kallt, halt och besvärligt. Då kan man vara ganska utsatt som ensam sjuksköterska lång ut i skogen på ensliga vägar. Tur att det finns mobiltelefon (med täckning?) om något skulle hända.

Besöket går i mina ögon mycket bra och ganska snart är vi på rull mot nästa kund. Transporttiden ger oss mycket tid till samtal om arbetet och annat. Det är mycket som jag vill fråga om och få svar på. Förmiddagen fortskrider med ett antal hembesök och en insmugen fikapaus. Allt rullar på och jag blir väl mottagen hemma hos Helenas kunder.

Förmiddagen avslutas med ett besök på en av de lokala matställena där vi inhandlar lite lunch som vi tillsammans äter på Helenas arbetsplats, allt för att spara tid och skapa lite mera utrymme för efterarbete med dokumentation, och annat inför nästa runda med hembesök.

Vad fick jag ut av denna dag?

En genomgående reflektion var att det fanns något personligt i varje besök, där varje person vi besökte möttes med värme, respekt och kunskap och dom individuella behoven. Men jag mötte också en sjuksköterska som tog sig tid för det lilla extra i samtalet, vilket gjorde besöken lättsamma och riktigt personliga, det fanns en ömsesidig respekt och öppenhet Jag såg också, som exempel, hur ansträngande jobbet kan vara när sängen är för låg och benet som skall läggas om är tungt. Det ställer krav på flexibilitet och uppfinningsrikedom för att inte bli utsliten för fort. Att vara sjuksköterska i hemsjukvården är ingen dans på rosor utan ett jobb som kräver mycket, men som också ger mycket tillbaka.

Tack för en lärorik och trevlig dag i hemsjukvården!

Johan Åqvist
Liberalerna i Örebro
Ersättare i Kommunfullmäktige
Presidieledamot Programnämnd Social välfärd
Örebro kommun

Följ avdelning Örebro i sociala medier!