Sökes: biomedicinska analytiker eller liknande?

Eller liknande…? Vad finns det egentligen för alternativ till en legitimerad profession som har högskoleexamen och utbildning inom bla biokemi, laboratorievetenskap och nuklearmedicin, ämnen som dessutom genomsyras av vetenskap och etik.  Och varför ifrågasätter ingen vem det egentligen är som sätter nålen i kärlet och analyserar provet? Skulle det vara ok att boka tid med en advokat men vid mötet få veta att personen du träffar istället är ekonom?

Det är brist på biomedicinska analytiker. Själva källan till bristen handlar, som hos samtliga av Vårdförbundets fyra professioner, om att villkoren för yrket är alldeles för usla för att locka tillräckligt många till utbildningen eller stanna kvar i yrket. Men vad som verkligen sätter spiken i kistan är själva synen på professionen och vad som egentligen krävs för att yrket ska kunna utföras på ett tryggt, säkert och korrekt vis.

Biomedicinska analytiker är ett legitimationsyrke, vilket innebär att man inte får utöva yrket utan att inneha en giltig legitimation, utfärdad av Socialstyrelsen. Men uppenbarligen så får man det eftersom arbetsgivaren, istället för att uppgradera villkoren för yrket, slänger in outbildad personal istället för en biomedicinsk analytiker. ”Vem som helst kan väl ta ett prov?”

Vad står Calprotektin för? Varför måste vissa prover tas fastande? Hur går en perifer cirkulationsmätning till? Vad visar resultatet av scintigrafin?

Nej, det är inte bara att ta ett prov som är innebörden av att arbeta som biomedicinsk analytiker. Varför skulle man behöva läsa tre år på Universitet och högskola då?

Vi har mycket att arbeta med för att allmänheten ska få kännedom om vad yrket legitimerad biomedicinsk analytiker innebär. Det måste vi jobba med. Men att vi ens ska behöva informera arbetsgivare om varför labbet kräver kunskapen och kompetensen av den professionen som faktiskt har yrkesexamen i just diagnostik, provtagningar och analysmetoder är helgalet. En trygg och säker vård kräver rätt kompetens!

Idag är det Internationella Biomedicinska analytikerdagen och vi vill hylla en fantastisk profession som tyvärr ofta hamnar i skuggan av läkare, sjuksköterskor och barnmorskor. 

Från att se hur hjärtats klaffar slår, till att utplåna svåra infektioner och befrukta ett ägg- den biomedicinska analytikern är unik i sin profession! Idag är det er dag att lysa starkast!

 

Åsa Mörner

Styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!