Lite svinn får man räkna med

surgery-1662207_960_720Det är verkligen ingen nyhet att det är kris i vården. Börjar onekligen kännas sjukt tjatigt att älta, år ut och år in, om att vården urlakas, dräneras på kunskap genom personalbrist, orsakar vårdskador och skapar kolossala brister i patientsäkerheten.

Så kallad vardagsmat i Sverige år 2017.

Eftersom våra politiker inte verkar bry sig, eller åtminstone inte begriper hur de ska lösa problemen (vilket vi som faktiskt jobbar i vården gör, men ingen vill lyssna), så är det dags att utforma nya riktlinjer för framtidens vård. Det har till och med redan startat en ABF-kurs i bilförlossningar, eftersom vårt land inte kan förse kvinnor och familjer med jämlik vård och trygga förlossningar. En gör-det-själv-kurs helt enkelt! Vem behöver barnmorskor egentligen? (Funkade ju att föda barn på Stenåldern också, det fanns ju inga förlossningskliniker eller barnmorskor då. Eller?) Och i de fall det inte blir en partus normalis, dvs normal, komplikationsfri förlossning så får man väl räkna med lite svinn?

Tänker att man kan ha ett helt koncept för den sjukvårdshändige- en egen tidning med recept på läkemedel, bildbeskrivningar av Hur man enklast kopplar dropp på sig själv och Bygg din egen operationssal- vi har ritningarna! Färdiga ”verktygslådor” finns att köpa på ICA med allt från katetrar och PVK till defibrillator, sondset och odlingsrör med tillhörande analysutrustning. Framtidens vårdriktlinjer ligger i kvällskursernas händer.

  • ”Operationsteknik för den händige”
  • ”Cellgiftsbehandling på egen hand”
  • ”Hemmaröntgen utan strålskydd”
  • ”Snickra din egen kuvös”

Sen har vi ju det där med äldrevård…. Kommer förmodligen en snabbkurs;

  • ”Så fixar du ett eget Ättestupa!”

Framtidens vård är här! Visst känns det innovationsbenäget?
Egenvård? Vi kör med ”Gör-det-själv-vård”. Lite svinn får man räkna med.

Åsa Mörner
Leg. sjuksköterska och barnmorska

Följ avdelning Örebro i sociala medier!