white-male-1780696_960_720Det dräller in avskedsansökningar till landets kommuner och landsting. Vem vill ha en tillsvidareanställning med skitlön och pestschema när man kan få en betydligt fetare avlöning som timanställd bemanningspersonal, där den högre lönen dessutom gör att du kan jobba färre dagar i månaden. Är det dags att avskaffa fast personal inom hälso-och sjukvården och köra fullt ut på hyrpersonal? Räkna med en saftig skattehöjning bara…

Det magiska datumet är 1 januari 2019. Vad är det som händer då? Kommer jultomten för tidigt eller landar det ett gäng utomjordingar på Sergels torg? Nej, det är större än så. Det är då all hyrpersonal ska vara väck! SKL har nämligen en 60 punkter lång lista för att bli kvitt hyrpersonal och har till och med, lite kaxigt, bestämt ett datum för när det ska ha skett.

Men det går ju inte direkt åt rätt håll. De senaste åren har antalet sjuksköterskor som sagt upp sig fördubblats inom flera av landets landsting och regioner. Men var tar alla som slutar vägen? Skolar alla om sig till ett mer fördelaktigt manligt dominerat tekniskt yrke? Eller är det en strid ström av arbetssökande vårdprofessioner på väg mot den norska gränsen?

Inte direkt. Utan till bemanningsbolagen.

Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv så vore det såklart förödande om all personal som arbetar inom vård och omsorg skulle hyras in, även om det är en form av ”inhyrning” när man är tillsvidareanställd också. Men när man stirrar in i sin bleka, håglösa spegelbild inför dagens arbetspass och funderar på hur långt det egentligen är till pension så är det självklart att det är lockande att söka sig till det grönare gräset på andra sidan. Hur grönt det egentligen är kan diskuteras, men lönen är betydligt mer stimulerande och det kan vara tillräckligt motiverande för att kasta in sin avskedsansökan, när man släpar sig iväg till veckans 6:e arbetspass.

Och egentligen så är det väl inte bemanningsbolag vi vill stoppa? Vi vill stoppa kompetensflykten från landets kommuner och landsting och det finns bara ett sätt att göra det på;

Skapa attraktiva arbetsvillkor och lockande löneutveckling PUNKT

Åsa Mörner
Leg sjuksköterska och barnmorska

Följ avdelning Örebro i sociala medier!