De Isländska Jultomtarna

Skrivet av Rosa Olafsdottir

20 december 2016

Örebrobloggen

img_0263

Under natten kom den tionde Isländske jultomten, Bjúgnakraekir, till bygden. Tomtarna på Island är inte som andra tomtar. De är 13 till antalet och kommer, en varje kväll, från och med natten mellan den 11-12 december och fram till natten till julafton. Var och en har sitt eget namn som beskriver deras väsen. Sagan säger, att de 13 tomtarna bor med tomtemor Grýla, tomtefar Leppalúdi och Julkatten, som är stor, svart och elak, i en grotta någonstans på höglandet på Island.

När tomtarna förr i tiden gick ned till byarna och gårdarna innan jul, var det för att stjäla mat och ljus men även för att utföra rackartyg mot manfolket. Barnen skulle vara snälla och lydiga innan jul för annars kunde Grýla komma och hämta dem, stoppa dem i en stor säck och ta med till sin grotta där man trodde att hon kokade och åt dem. Det var också väldigt viktigt att alla skulle få något klädesplagg på julafton, för de som inte fick något klädesplagg kunde julkatten hämta och äta upp. Då beskrevs tomtarna ha utseende som troll, stora och fula, men med tiden har de blivit mera lika manfolket.

Tomtarna kommer alltid i samma turordning och de har alla ett namn som hänvisar till vad de gör när de kommer till manfolket. Först kommer Stekkjastaur (Fårkrigare), Giljagaur (Mjölkslickare), Stúfur (Kortis), Tvörusleikir (Slevslickare), Pottaskefill (Grytslickare), Askasleikir (Skålslickare), Hurdaskellir (Dörrsmällare), Skyrgámur (Skyrslickare), Bjúgnakraekir (Korvtjuv), Gluggagaegir (Fönstertittare), Gáttatefur (Dörrsniffare), Ketkrókur (Köttkrok) och sist kommer Kertasníkir (Vaxljustiggare).

Ett exempel på vad de gör är när Hurdaskellir (Dörrsmällare) smäller igen dörrarna när han kommer och går, Kertasnýkir (Vaxljustiggare) stjäl ljusen som tänds på julen och Ketkrókur (Köttkrok) stjäl rökt lammkött som man i Island brukar förbereda innan julen.

pc240166Genom århundraden har tomtarna blivit snällare och slutat stjäla. Istället kommer de nu med en liten present som de lägger i barnens sko medan barnen sover. Skon måste stå på fönsterbrädan och har inte barnen varit snälla då finns det risk för att det dyker upp en gammal potatis i skon istället för en present. Sen brukar de sjunga och berätta historier på barnens juldans, innan de går tillbaka till sitt hem.

Med tiden har tomten antagit en  internationell klädsel med röda kläder, vitt skägg och röd toppluva, men det är på något sätt modekläder de använder till jul. Till vardags ser tomten fortfarande ut som den alltid har gjort i kläder gjorda av ull i alla möjliga varianter.

På juldagen går den första tomten tillbaka till där den kom ifrån och efter det går tomtarna en efter en, varje dag, tills den sista tomten lämnar bygden, 13 dagar efter julafton, på trettondagen. Då er juletiden slut!

Rosa julRósa Ólafsdóttir, isländska

Leg. Sjuksköterska/Leg.Barnmorska

Styrelseledamod

Följ avdelning Örebro i sociala medier!