18982Svensk sjukvård är bäst i världen- sanning eller ironi? Många ledande politiker slår sig stolt för bröstet och presenterar statistik om vilket lysande resultat sjukvården ständigt bjuder på: ”Svensk sjukvård är bäst på medicinska resultat” Varför känns det inte så för oss som arbetar i den, för de som inte får vård i tid och för oroliga anhöriga som väntar på livsavgörande besked som dröjer allt för länge….?

Svensk sjukvård är fantastisk på vissa sätt. Vi har enorma fördelar i vårt land där alla individer har rätt till skattefinansierad vård och den tekniska utvecklingen tycks oändlig. Nya behandlingsmetoder, uppdaterade vårdprogram, förbättrad operationsteknik och effektivare diagnostiseringar. I en obegriplig takt rusar den medicinska utvecklingen fram i ljusets hastighet och det tycks inte finnas något stopp. Varför är det så svårt att inse att det faktiskt krävs mer än bara medicinska genombrott för att kunna erbjuda god vård? Varför förstår inte våra beslutsfattare att det krävs att någon vill och kan arbeta med alla nya upptäckter och framsteg?

Lite som ett barn som inte vill erkänna att den där fotbollsmatchen på skolrasten faktiskt resulterade i ett trasigt fönster i klassrummet, eller att Kalle fick en hård boll i ansiktet och att Sara inte fick vara med för att hon inte var tillräckligt bra. Men själva matchen var jättebra! För vissa. För faktum är att den vårdpolitik som förts under många års tid har urlakat vårdens medarbetare och skalat ner vårdplatserna till ett minimum, t.om skapat de längsta vårdköerna i hela Europa. Vi må vara bra på att bota, hela och lindra rent medicinskt, men vad händer när ingen kan genomföra all fantastisk vård och hur ska vi kunna vårda utan vårdplatser?

En gång var svensk sjukvård en förebild för omvärlden. Så är det knappast längre.

Jag har en önskan till våra beslutsfattande politiker, en önskan om en annorlunda julklapp. ÖPPNA ÖGONEN! Sluta vara så skrytsamt nöjda och inse att det inte är så himla pefekt och bra

 Listan med rubriker och rapporteringar om inställda operationer, stängda vårdavdelningar och massuppsägnngar kan bli oändlig. Så, snälla Tomten- hjälp mig att få våra beslutsfattare att öppna sina ögon och börja hantera verkligheten så vi på riktigt kan skapa världens bästa vård.

Åsa JulÅsa Mörner

Leg sjuksköterska och barnmorska

Följ avdelning Örebro i sociala medier!