I could be you, if you could be me
For just one hour
If we could find a way
To get inside each other’s mind

Walk a mile in my shoes
Just walk a mile in my shoes
Yeah, before you abuse, criticize and accuse
Then walk a mile in my shoes”

När Elvis Presleys sammetslena stämma sjunger om att ”Gå en mil i mina skor” så handlar det om hjärta och smärta, men samtidigt om vikten av att kunna sätta sig in i hur någon annan fungerar, känner och mår.

Vi ändrade konceptet från att bara vandra en ynka mil i våra skor till att faktiskt gå med en hel dag, kväll eller natt. Och då handlar det inte om att försöka visa upp hjärtan som brustit av olycklig kärlek, utan om kvalificerad hjärtsjukvård, avancerad laboratorievetenskap, multivariationen på en röntgenklinik och handlaget som krävs när ett nytt liv föds, också att se den omvårdnad som krävs när livet går mot sitt slut. Det handlar om att visa vilken kompetens som krävs av professionen och om de villkor som styr professionens vardag; lön, påverkansmöjlighet, karriärutveckling… och arbetstider.

Vi jobbar hårt med att erbjuda våra förtroendevalda beslutsfattare att gå med ett arbetspass i våra skor och vår önskan är att kunna dela med oss av allt det positiva och negativa som finns, att lyfta det som fungerar väl och att uppmärksamma det som behöver förändras. Som till exempel arbetstider. Utan att skryta- det känns som vi lyckas ganska bra med det.

För att citera Ola Karlsson, regionråd (M) som gick en dag i våra skor ganska nyligen ” Jag skulle inte klara av att ha ett sånt schema”. Eller som regionråd Anna Ågerfalk (L) uttryckte sig efter att ha gått ett kvällspass på Akuten, USÖ en kväll i juli ”När jag klev ut från akuten vid midnatt var det med förvissningen om att jag skulle få tillbringa morgondagen i sommarsolen. Men sjuksköterskan som jag följt sedan eftermiddagen, hon skulle börja nästa pass klockan 8 följande morgon”

Ljudet flödar ur högtalaren och texten fortsätter att berätta om det brustna hjärtat;

”If you could see you through my eyes
Instead your own ego
I believe you’d be
I believe you’d be surprised to see
That you’ve been blind”

 

Åsa Mörner, styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro (och ansvarig för ”Gå en dag i mina skor” )

Här kan du läsa en del av de texter som våra politiker skrivit efter att de provat på våra skor.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!