hospital-834154_1920Det finns många brister i sjukvården och har så funnits i många år. Men den avgrund som äts allt djupare är oacceptabel i ett välbärgat land som Sverige, och trots alla desperata varningar om överbeläggningar och brist på personal så händer i princip ingenting. Hur länge tänker vår befolkning snällt titta på när vården nedmonteras? Att slå näven i bordet räcker inte.

 

Vår regering kallar sig feministisk. De allra flesta partier arbetar för jämlikhet och ett jämställt yrkesliv. Trots det så tillåts flera kvinnodominerade yrkesgrupper med samhällsuppehållande funktioner att utarmas, trots att det finns flera konkreta förslag på hur vi skulle kunna vända på steken. På 50-60 talet började hemmafruarna söka sig ut på arbetsmarknaden; kanske mest för att få sig en liten ”fickpeng”. Många hamnade i vården, som var långt ifrån den avancerade nivå den är idag, utan krav på högre utbildning. Nej, lönen idag kanske inte motsvarar en ”fickpeng”. Men villkoren måste förändras, något annat är oacceptabelt! Varför ska så pass viktiga yrken som tex sjuksköterskor och lärare tvingas arbeta under orimliga arbetsförhållanden som orsakar sjukdom och DESSUTOM inte få en lön som motsvarar den professionsnivå som man faktiskt har?

Nej, du kanske inte bryr dig om den gnölande grannkärringen som arbetar som sjuksköterska- du vet hon som alltid klagar och ser så sabla bitter ut; ”Man väljer ju själv vad man ska arbeta med”. Men den dagen då du, din mamma eller dina barn inte får tid eller plats för att behandla en elakartad hjärntumör, är du lika oberörd då?

”– Vi har nått vägs ände, det är parodi på sjukvård. Vi är inne och prioriterar bland elakartade tumörer. De bör opereras inom en vecka, men nu kan det dröja 2-3 veckor. Och de godartade tumörerna klarar vi nästan inte alls, trots att det skapar mycket ångest.” (citat av en anonym neurokirurg i SVD)

Har du läst inlägget som handlar om Örebro läns största intensivvårdsavdelning? Inte speciellt tryggt. Dessutom verkar det inte behövas någon psykisk vård under sommaren heller, uppenbarligen så är vi friska under sommarmånaderna. Ska du föda barn i Stockholm i sommar? Där förväntas ett rekordstort antal födslar, samtidigt som många barnmorskor lämnat förlossningsvården pga orimlig arbetsmiljö och usla lönevillkor. Vart ska alla födande kvinnor ta vägen, räcker det med ett stampat jordgolv år 2016 eller?

Det finns så klart flera anledningar till att vård och omsorg inte fungerar i vårt avlånga land. Men den absolut främsta anledningen är brist på sjuksköterskor och barnmorskor.

Det är så förbannat pinsamt. Ska människor behöva dö bara för att vi inte kan ge jämställda villkor till kvinnodominerade universitetsyrken? Om inte våra politiker begriper vad som krävs för att rädda svensk sjukvård så kanske det är dags för de som väljer våra politiker att agera. Och det är DU och JAG.

 

Åsa Mörner

Legitimerad sjuksköterska och barnmorska

Följ avdelning Örebro i sociala medier!