På tal om semester

Skrivet av Ann-Sofie Gustavsson

20 juni 2016

Örebrobloggen

Sommar. Sol. Sovmorgon.
Det är de tre huvudingredienser som min semester kommer innehålla (om jag får bestämma).

Dessutom vill jag äta god mat (som med fördel lagas av andra). Jag vill resa, uppleva, umgås med familj och vänner och pausa det organiserade livspusslande. Och så tänker jag läsa helt ostört på min Kindle – varje dag!Bild1

Semester är till för att vi ska garanteras tid för vila och rekreation. 

Semester är en avtalad ledighet som alla anställda har rätt till under ett visst antal dagar varje år. I Sverige har vi oavsett ålder eller anställningsform enligt lag rätt till 25 dagars semester per år. Och tack vare kollektivavtal har många av oss mer semester än så.

Det här med semesterförmåner ser olika ut i olika länder. Alla EU länder har lag om minst 20 semesterdagar till skillnad från USA där det inte alls finns något alls lagstadgat om semester. Så att regler kring semester ser olika ut beror på lag och avtal.

Sveriges första semesterlag kom 1938. Det var billigare att lagstadga om semester än att införa arbetstidsförkortning som var det andra alternativet för återhämtning.

Nu är det snart sommar. Nu är det snart dags för sommarsemester. Jag är tacksam att vi har en lag om  sommarsemester i Sverige.  Det är inte fritt val för arbetsgivaren att erbjuda anställda sommarsemester.

För mig innebär semesterlagen att jag garanteras två av tre ingredienser på min semesterönskelista.
Sommar och sovmorgon. Det där med sol återstår att se.

Ann-Sofie Gustavsson
Vice avdelningsordförande Vårdförbundet avdelning Örebro

(Inför sommaren får vi ofta frågor om: Semesterperioder. Ersättning. Sommarschema. Att bryta sin semester. Beordring. Vad gäller egentligen? Har du frågor så kolla upp alla funderingar och vad som gäller INNAN. Det är mycket svårare att förhandla i efterhand. 0771-420420)

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!