Det vore väl fint med lite extraklirr i kassan under sommaren? Varför inte dra nytta av den katastrofala bristen i vården? Det är ju inte så business-money-pink-coinsatt vi är överbetalda och inte bryr oss om ett ekonomiskt tillskott…. Men den där ”lilla” bonusen beskattas hårt. Och inte nog med det; hur mycket är det värt om de där pengarna gör dig utmattad, less och sjuk?

 

Man kan ju också undra hur det kan kallas bonus egentligen? Enligt Wikipedia så är en bonus något man får för ”väl utfört arbete”. Så om man inte orkar med att ta de där extrapassen eller flytta sin semester till gud vet när, då har man inte utfört sitt arbete väl? I min värld kanske det till och med tyder på god insikt och att man tar ansvar genom att inte lockas av den där ”bonusen”. Vem har sagt att någon ger dig en bonus när du springer rakt in i väggen när hösten kommer och du jobbat häcken av dig hela sommaren; för att rädda samhällets dåliga planering för den kompetensbrist vi har i vården. Och vad händer om dina extrapass gör dig så trött så du inte kan arbeta patientsäkert. Är det värt att förlora din legitimation? Fundera på hur länge vi ska behöva betala i tid, svett och tårar för att samhället inte kan skapa rätt förutsättningar för god arbetsmiljö och säker vård.

 

Har du fått ett erbjudande från din arbetsgivare och lockas av att få fylla på det tunna lönekuvertet (vem gör inte det…) och är beredd att kasta dig huvudstupa in i arbetskostymen- fast du egentligen planerat för avkoppling i hängmattan?

Fundera ett varv till. Och om du ändå nappar på betet- se till att din framskjutna semester verkligen är beviljad.

Och rannsaka dig själv- orkar du? 

 

 

Åsa Mörner

Legitimerad sjuksköterska och barnmorska

 

Det finns lägen då arbetsgivaren kan beordra dig att arbeta. Läs mer om det här.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!